Το Σπάρταθλον στους πιο σκληρούς υπερμαραθώνιους του κόσμου

Το Σπάρταθλον στους πιο σκληρούς υπερμαραθώνιους του κόσμου

«Από την Ελλάδα στη Βραζιλία: οι πιο σκληροί υπερμαραθώνιοι δρόμου στον κόσμο».

Είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της ιταλικής αθλητικήςεφημερίδας Gazzetta dello Sport, σε ένα «ταξίδι για την ανακάλυψη των πιο ακραίων και πιο δύσκολων υπερμαραθωνίων στον κόσμο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ανάμεσά τους φυσικά-πρώτος και καλύτερος-ο αγώνας Σπάρταθλον: «Είναι ένας υπερμαραθώνιος που διεξάγεται από το 1983, από την Αθήνα στη Σπάρτη. Χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη ζέστη, το μήκος του είναι 246 χλμ. και τα ίχνη του στα χνάρια του Αθηναίου αγγελιοφόρου Φιλιππίδη», σημειώνει χαρακτηριστικά, αναφέροντας την σχετική ιστορία.

«Η γραμμή τερματισμού βρίσκεται μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα, βασιλιά της Σπάρτης μέχρι το 490 π.Χ. Συνήθως μόνο το ένα τρίτο περίπου των αθλητών που ξεκινούν από την Αθήνα καταφέρνουν να φτάσουν στη Σπάρτη εντός του χρονικού ορίου των 36 ωρών. Είναι σίγουρα ένας εμβληματικός υπερμαραθώνιος που σχεδόν όλοι οι δρομείς υπερμαραθωνίου ονειρεύονται να τρέξουν και να τερματίσουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.»

Συνέχεια με τον UltraBalaton (Ουγγαρία): «Από τους πιο σκληρούς υπερμαραθωνίους, τρέχοντας γύρωαπό τη λίμνη Μπάλατον, τη μεγαλύτερη λίμνη της Κεντρικής Ευρώπης. Ξεκινώντας από τη βόρεια ακτή, οι αθλητές διανύουν συνολικά 210 χλμ. (παλαιότερα η διαδρομή είχε μήκος 221 χλμ.). Η διαδρομή, κατά μέσο όρο επίπεδη, διασχίζει μικρά χωριά και πόλεις. Η ολοκλήρωση του γύρου αυτής της λίμνης, γίνεται στο χρονικό όριο των 32 ωρών.»

Ο Badwater (ΗΠΑ) είναι «ένας υπερμαραθώνιος 135 μιλίων που γίνεται τον Ιούνιο στην Καλιφόρνια. Ξεκινά στην Κοιλάδα του Θανάτου, στο χαμηλότερο υψόμετρο στη Βόρεια Αμερική, με τη λεκάνη του Badwater να βρίσκεται ακριβώς 85 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η άφιξη, από την άλλη, γίνεται μετά από 217 χιλιόμετρα αγώνα, στην κορυφή του όρους Whitney στα 2530 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Εκτός από τη δυσκολία της διαδρομής, είναι η ατμόσφαιρα που κυριαρχεί εκείνες τις μέρες, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, έως 45/53 βαθμούς κελσίου κατά τη διάρκεια της ημέρας και έως 35/38 ° τη νύχτα. Το χρονικό όριο για την ολοκλήρωση αυτής της αποστολής είναι 48 ώρες», υπογραμμίζει η ιταλική εφημερίδα.

Ο Brazil (ΒΡΑΖΙΛΙΑ) είναι «ένας άλλος πραγματικά ακραίος υπερμαραθώνιος με απόσταση 135 μίλια (217 χιλιόμετρα). Ξετυλίγεται στα βουνά της Σέρα ντα Μαντικέρα, την καταπράσινη οροσειρά χωρίζει το Ρίο ντε Τζανέιρο από την πολιτεία Μίνας Τζεράις και είναι μια από τις λίγες μεγάλες περιοχές που τροπικού δάσους του Ατλαντικού, που υπάρχει ακόμα. Θεωρείται ο πιο δύσκολος αγώνας τρεξίματος στη Βραζιλία. Το ωριαίο όριο για την ολοκλήρωση αυτής της αποστολής είναι 60 ώρες.»

Ολοκληρώνοντας γίνεται η αναφορά στον «μεγαλύτερο και πιο δύσκολο αγώνα δρόμου στον κόσμο». Πρόκειται για αγώνα επίσης στη χώρα μας, «Αθηνά-Σπάρτη-Αθήνα, ένα είδος Σπάρταθλου μετ' επιστροφής», τονίζεται χαρακτηριστικά.

«Τα 245 χλμ. θα διανυθούν πρώτα από την Αθήνα στη Σπάρτη και άλλα τόσα την επιστροφή, προς το σημείο εκκίνησης, συνολικά 490 χλμ. Μια προσπάθεια που μάλλον είναι απερίγραπτη ακόμα και για όσους την έχουν δοκιμάσει και την έχουν βιώσει στο πετσί τους. Το χρονικό όριο για την ολοκλήρωσηαυτού του...ταξιδιού είναι 104 ώρες (4 ημέρες και 8 ώρες).»

Κλείνοντας η Gazzetta dello Sport, σημειώνει : «Αν καταφέρεις να τερματίσεις έναν από αυτούς τους υπερμαραθωνίους, σίγουρα αυτό σε αφορά:"Η κούραση είναι προσωρινή, η υπερηφάνεια διαρκεί για πάντα"».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου