Η Βουλγαρία εμμένει στο βέτο της έναντι στα Σκόπια

Η Βουλγαρία εμμένει στο βέτο της έναντι στα Σκόπια

Η Βουλγαρία επιβεβαίωσε το βέτο της για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Σκοπίων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, λέγοντας ότι η χώρα πρέπει ακόμη να εκπληρώσει τα κριτήρια για να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως αναφέρει το IntelliNews Pro, επί του του παρόντος, «η πρόοδος της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας έχει σταματήσει λόγω του βέτο της Βουλγαρίας στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, που επιβλήθηκε όταν η προηγούμενη βουλγαρική κυβέρνηση προσπάθησε να αποσπάσει παραχωρήσεις από τα Σκόπια για διμερή γλωσσικά και ιστορικά ζητήματα».

«Δυστυχώς, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας εξακολουθεί να μην καλύπτει τα κριτήρια για τη διεξαγωγή της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης», δήλωσε ο πρεσβευτής της Βουλγαρίας στην ΕΕ Ρούμεν Αλεξάντροφ μετά τη συνάντηση.

Επίσης πρόσθεσε ότι η Αλβανία θα πρέπει να αξιολογηθεί ανεξάρτητα από τα Σκόπια με βάση τα δικά της επιτεύγματα. Επί του παρόντος, η διαδικασία των δύο κρατών είναι συνδυασμένη και το βέτο της Σόφιας στα Σκόπια εμποδίζει την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών στην ΕΕ και με την Αλβανία.

Ακόμη ο Αλεξάντροφ σημείωσε ότι η Βουλγαρία έχει προτείνει διάφορες επιλογές για την υπέρβαση των ζητημάτων με τα Σκόπια που σχετίζονται με τα δικαιώματα των ατόμων με βουλγαρική υπηκοότητα, καθώς και με την εφαρμογή της συνθήκης φιλίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο κρατών.

«Οι εταίροι μας στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει να προβούν σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, μέρος των οποίων να εκπληρωθεί βραχυπρόθεσμα και το υπόλοιπο να συμπεριληφθεί στην απαίτηση του μελλοντικού πλαισίου διαπραγματεύσεων. Μέχρι να συμβεί αυτό, δεν μπορεί να αναμένεται πρόοδος στη διαδικασία της διεύρυνσης με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», είπε χαρακτηριστικά.

Η Βουλγαρία βρισκόταν υπό διεθνή πίεση για να ξεμπλοκάρει την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών στην ΕΕ με την Αλβανία και τα Σκόπια. Νωρίτερα τον Νοέμβριο, οι Αμερικανοί γερουσιαστές Claudia Tenney και William R. Keating, αμφότεροι μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, προέτρεψαν τη Σόφια να βρει έναν συμβιβασμό και να επιλύσει την κατάσταση.

Σε επιστολή τους προς τον πρεσβευτή της Βουλγαρίας στην Ουάσιγκτον, Tihomir Stoytchev, έγραψαν ότι η περαιτέρω παρεμπόδιση της διαδικασίας θα άνοιγε την πόρτα για ισχυρότερη ρωσική και κινεζική επιρροή στην περιοχή.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου