Σαν σήμερα το 1945 το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην Αθήνα για την Βόρειο Ήπειρο

Σαν σήμερα το 1945 το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην Αθήνα για την Βόρειο Ήπειρο

Σαν σήμερα στις 18 Νοεμβρίου του 1945 λαμβάνει χώρα στην Αθήνα ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια στην ιστορία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνικού.

Της όλης διοργάνωσης πρωτοστάτησε ο αγωνιστής Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Παντελεήμων, ο οποίος βρίσκονταν στην Ελλάδα έπειτα από την απέλασή του από την Βόρειο Ήπειρο.

Για τη δράση του υπέρ των Βορειοηπειρωτών, ο Παντελεήμων χαρακτηρίστηκε ήδη εκείνη την εποχή ως άνθρωπος της ελληνικής προπαγάνδας, με αποτέλεσμα να τεθεί υπό παρακολούθηση από τις αλβανικές αρχές.

Επίσης κατά την διάρκεια της κατοχής συμμετείχε σε κατασκοπευτικές οργανώσεις της Εθνικής Αντίστασης. Το 1943 έγινε πρόεδρος της «Κεντρικής Επιτροπής Βορειοηπειρωτικού Αγώνα» (θέση που κράτησε μέχρι το θάνατό του) και το 1945 της «Κεντρικής Επιτροπής Ελληνικών Δικαίων».

Το συγκεκριμένο συλλαλητήριο διοργανώθηκε στα πλαίσια του Βορειοηπειρωτικού ζητήματος και αφορούσε μια ογκώδη διαδήλωση με συμμετοχή 100.000 με 150.000 ατόμων. Οι διαμαρτυρόμενοι φώναζαν συνθήματα κατά των Άγγλων και των Αμερικανών ζητώντας την μη παραχώρηση της Βορείου Ηπείρου στην Αλβανία.

Ένα χρόνο μετά, στις 21 Ιουνίου του 1946 ο Μητροπολίτης Παντελεήμων συμμετείχε μιλώντας σε παρόμοια συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη. Για τη δράση του σχετικά με το βορειοηπειρωτικό ζήτημα η ελεγχόμενη από την αλβανική κυβέρνηση, Σύνοδος της Ιεραρχίας της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, τον Ιούλιο του 1945 τον κατηγόρησε για προδοσία και παράλληλα τον καθαίρεσε από τη θέση του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου.

Συν τοις άλλοις, οι αλβανικές αρχές επέβαλαν ποινή φυλάκισης και στον αδελφό του.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου