Σαν σήμερα η Αυτόνομη Βόρειος Ήπειρος παραδίδει την εξουσία στον Ελληνικό Στρατό

Σαν σήμερα η Αυτόνομη Βόρειος Ήπειρος παραδίδει την εξουσία στον Ελληνικό Στρατό

Σαν σήμερα στις 24 Οκτωβρίου του 1914, μετά από πολλούς αιματηρούς αγώνες, ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός για ακόμη μία φορά ελπίζει και αναμένει από την Μητέρα Ελλάδα την πολυπόθητη λευτεριά του.

Το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε, κλήρος και λαός συμμετείχαν με ένθερμο ζήλο στην απόκρουση των τουρκαλβανικών δυνάμεων τις οποίες και κατάφεραν, έπειτα από σκληρές μάχες, να απωθήσουν και να θέσουν τα όρια της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Ηπείρου.

Αν και εκτός των ορίων της Βορειοηπειρώτικης Πολιτείας παρέμεναν ακόμη Έλληνες που ποθούσαν να ενταχθούν σε αυτήν, όπως στο Μπεράτι και στα βλαχόφωνα χωριά της Μουζακιάς, τα συμφέροντα των Ηπειρωτών επικεντρώθηκαν σε πιο περιορισμένα γεωγραφικά όρια.

Στις 4η Οκτωβρίου του 1914, ο αντιστράτηγος Παναγιώτης Δαγκλής, σε τηλεγράφημά του προς τον Μητροπολίτη Βασίλειο διαβεβαίωνε ότι ο Ελληνικός Στρατός θα έμπαινε στην επαρχία Αργυροκάστρου και με την ανακατάληψη της περιοχής θα εξασφάλιζε την τάξη και την ευνομία μεταξύ όλων των πολιτών.

Ο Μητροπολίτης σε απάντησή του, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του λαού για την επάνοδο του Ελληνικού Στρατού και ζητούσε την άδεια για την λαμπρή υποδοχή του, ωστόσο ο Δαγκλής επιθυμούσε η είσοδός του να γίνει αθόρυβα. Έτσι η ανακατάληψη στέφθηκε ήρεμα και με πλήρη επιτυχία. Μέχρι την 19η Οκτωβρίου είχε καταληφθεί το δυτικό τμήμα της επαρχίας Αργυροκάστρου και μέχρι την 1η Νοεμβρίου και το ανατολικό.

Η ανακατάληψη της Βορείου Ηπείρου από τον Ελληνικό Στρατό, όπως αναφέρει ο Βασίλης Κραψίτης, έγινε σε εορταστική ατμόσφαιρα και την εγκύκλιο της παράδοσής της υπέγραψαν στις 24 Οκτωβρίου του 1914, όλα τα μέλη της βορειοηπειρώτικης κυβέρνησης και εν τω μεταξύ ο Γεώργιος Χρηστάκη Ζωγράφος είχε ορκιστεί βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Η ανακήρυξη της Αυτονόμου Πολιτείας της Ηπείρου

Η τελευταία και συγκινητική εγκύκλιος σε ένα απόσπασμά της, αναφέρει τα εξής:

«… Καταθέτοντες την εξουσίαν δεόμεθα τω υψίστω όστις ηυλόγισε τον αγώνα ημών να τηρήση υπό την Αγίαν Του σκέπην την Ήπειρόν μας, την προσφιλή εν τοις κόλποις της Ελλάδος, της Μητρός μας Ελλάδος…»

Έτσι η έλευση του Ελληνικού Στρατού σήμανε και την υποχώρηση (χάριν της Μητέρας Πατρίδας) της κυβέρνησης της Αυτόνομης Ηπείρου, όπως λέγοντας μέχρι τότε, η οποία όπως αναφέραμε παραπάνω, παρέδωσε τη σκυτάλη της στον Ελληνικό Στρατό και παραιτήθηκε.

Για μια στιγμή ο πόνος αντικαταστάθηκε από τη χαρά, κάτι που δυστυχώς δεν διήρκησε για πολύ και τότε ο Σεβασμιότατος Μητροπολιτής Δρυϊνουπόλεως και Αργυροκάστρου Βασίλειος Παπαχρήστου, πραγματοποίησε την υποστολή της σημαίας της Αυτονόμου Πολιτείας από το κυβερνητικό μέγαρο του Αργυροκάστρου, εκφωνώντας συγκινημένος τα παρακάτω λόγια:

«Χάριν της υπερτάτης Εθνικής ανάγκης κατεβιβάσθης, ω θείον όνειρον, ημών τε και των πατέρων μας γαλανόλευκη μας, εθνική μας Σημαία. Αλλά αντί Σου δεν ανυψώνομενξένην, αλλά την θυγατέραν σου Ηπειρωτικήν, προωρισμένην να κατεσχίση κατά της αλβανικής ημισελήνου».

*Φωτογραφία άρθρου: Ιερός Λόχος Γεωργουτσατών Δερόπολης, ο οποίος τελούσε υπό την διοίκηση του Μητροπολίτη Βασιλείου Παπαχρήστου


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου