Η ελληνική υπηκοότητα που δεν αποδίδεται σε απόγονο Βορειοηπειρώτη μάρτυρα

Η ελληνική υπηκοότητα που δεν αποδίδεται σε απόγονο Βορειοηπειρώτη μάρτυρα

Αν και βάλθηκαν μερικά κριτήρια αν και προσπαθούν να εφαρμόσουν τους κανόνες και το νόμο, ξανά η υπόθεση της πολιτογράφησης στην Ελλάδα δεν σταθεροποιήθηκε. Και τονίζουμε πως δεν σταθεροποιήθηκε διότι πολιτογραφούνται και γίνονται Έλληνες πολίτες που όχι μόνον δεν γνωρίζουν απολύτως τίποτε για την Ελλάδα, αλλά και τη μισούν από πάνω. Έχουν φωτισμένη μέσα τους την ιδέα της μεγάλης τους πατρίδας και το εκφράζουν με χειρονομίες των χεριών, με την μεγαλοϊδέα να επιβάλουν την «ανωτερότητά» τους ακόμα και στο στρατό, όντας φαντάροι.

Δεκάδες τέτοιοι πολιτογραφήθηκαν με ανορθόδοξους τρόπους και δεκάδες άλλοι ταλαιπωρούνται διότι οι αρμόδιοι βρήκαν κάποιο «στοιχείο» που αποδεικνύει πως δεν μπορούν να περάσουν το σκαλοπάτι, δηλαδή να γίνουν και επίσημα Έλληνες. Το «στοιχείο» μπορεί να είναι η γλώσσα, που στην δικτατορία, εκτός της λεγόμενης «μειονοτικής ζώνης» σου απαρνούνταν όχι μόνον η εκμάθηση αλλά και η ομιλούμενη. Ήταν η εθνικότητα που εκατοντάδες πολίτες και ολόκληρες περιοχές με διάταγμα του δικτάτορα τους την άλλαξε και πήραν το επίσημο «αλβανική». Ήταν οι κατάλογοι με «Ιλλυρικά» ονόματα στα ληξιαρχεία που υποχρέωναν τους γονείς να γράφουν τα παιδιά τους.

Η προτομή του Φίλιππα Παπαθανάση στη Ραχούλα

Την Α. Παπαθανάση, τη βαραίνει το στοιχείο της «αλβανικής εθνικότητας». Πάνε δύο δεκαετίες που πηγαινοερχόταν στο γραφείο των Αλλοδαπών και κατόρθωσε να φθάσει μέχρι την Επιτροπή αξιολόγησης και πολιτογράφησης, αλλά…

-Γιατί θέλεις να γίνεις Ελληνίδα; Την ρώτησαν από την Επιτροπή.

-Δε θέλω να γίνω Ελληνίδα, είμαι Ελληνίδα.

-Γνωρίζεις κανέναν ήρωα στην Αλβανία!!!! (Δεν της είπαν Βόρεια Ήπειρο)

-Ναι γνωρίζω. Το Φίλιππα Παπαθανάση, ο οποίος δικάστηκε ισόβια και πέθανε στις αλβανικές φυλακές διότι αγαπούσε την Ελλάδα και αγωνιζόταν γι' αυτήν.

Έψαξε η Επιτροπή σε κάποιον κατάλογο που είχε μπροστά της.

-Το όνομα αυτό δεν είναι καταχωρημένο στον κατάλογό μας.

- Αν δεν είναι καταχωρημένο, να το γράψετε. Με κεφαλαία κιόλας. Τους είπε με υπερηφάνεια, αλλά η υπερηφάνεια αυτή επηρέασε αρνητικά στην Επιτροπή. Πάλι θα μείνει με το χαρτί του αλλοδαπού. Πάλι κάποια θα την ειρωνεύεται: «Εγκώ είμαι Ελληνίδα, όκι εσύ…».

Βαγγέλης Παπαχρήστος / sfeva.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου