Σαν σήμερα ο Πύρρος Δήμας κατακτά το τρίτο χρυσό μετάλλιο στο Σίδνεϊ (βίντεο)

Σαν σήμερα ο Πύρρος Δήμας κατακτά το τρίτο χρυσό μετάλλιο στο Σίδνεϊ (βίντεο)

23 Σεπτεμβρίου 2000, Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σίδνεϊ

Ο Πύρρος Δήμας κατακτάει το τρίτο του χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στη κατηγορία των 85κ ύστερα από έναν αγώνα για γερά νεύρα.

Η ήττα του έναν χρόνο νωρίτερα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Αθήνας, αν και προερχόταν από εγχείριση στον ώμο έχει πεισμώσει τον Έλληνα πρωταθλητή όσο ποτέ.

Θέλει τη ρεβάνς οπωσδήποτε από τον νικητή του Σακίν Ναζιρίνια από τον Ιράν και βέβαια την επικράτηση του επί των μονίμων αντιπάλων του, Χουστερ (Γερμανία) και Ασανίτζε (Γεωργία).

Μία μέρα νωρίτερα στο προθερμαντήριο βρίσκω τον Ναζιρίνια παρέα με τον συναθλητή του στα 94κ Κουρούς Μπαγκέρι.

Γνωριζόμαστε με τον Μπαγκέρι που μου λέει με τα σπαστά του αγγλικά.

«Αύριο ο Αλλάχ θα δώσει δύναμη στα χέρια του Σακίν και θα του χαρίσει τη νίκη σε βάρος του Πύρρου».

Το λέω στον Πύρρο και πεισμώνει ακόμα περισσότερο. Τελικά, την επόμενη ημέρα, στη πρώτη του προσπάθεια στο αρασέ, ο Αλλάχ εγκαταλείπει τον Ιρανό. Τραυματίζεται σοβαρά στον δεξί του αγκώνα και αποχωρεί από τον αγώνα. Και ο Πύρρος όμως λίγο έλειψε να ακυρωθεί. Στη πρώτη του προσπάθεια στα 175κ του αρασέ, την ώρα που συγκεντρώνεται χτυπάει ένα κινητό τηλέφωνο και αμέσως μετά ακούγεται μια φωνή στα ελληνικά «σκίσε τους Πύρρο μου».

«Αν με αφήσετε θα το κάνω» λέει ο Έλληνας πρωταθλητή και χάνει τη προσπάθεια όπως και την δεύτερη.

Βρίσκεται με τη πλάτη στον τοίχο, μία προσπάθεια πριν από την ακύρωση. Ο Πύρρος ζητάει με επιμονή από τον Ιακώβου να ανεβάσουν τη μπάρα 180κ ώστε να μη χάσει επαφή με τους πρώτους.Ο Ιακώβου αρνείται, ο Πύρρος εκτελεί σωστά και θα ξεκινήσει το ζετέ από την 4η θέση. Σοβαρός – σοβαρός ο Ιακώβου του λέει «πάμε να πάρουμε τον αγώνα στο ζετέ».

Ο Πύρρος είχε προγραμματίσει να κλείσει το αρασέ με 185 κιλά. Έμεινε στα 175κ. Αρχίζει το ζέσταμα. Το πλατό όπου κάνει προθέρμανση βρίσκεται δίπλα σε αυτό του Γεωργιανού Γκεόργκι Ασανίτζε. Και τότε ο Πύρρος βλέπει κάτι που τον θυμώνει… Βλέπει τον πρόεδρο της ομοσπονδίας άρσης βαρών της Γεωργίας να πλησιάζει τον αθλητή του και να του δίνει τη σημαία της πατρίδας του ώστε να την έχει μαζί όταν ανέβει πρώτος στο βάθρο του νικητή.

«Αν χρειαστεί θα κάνω παγκόσμιο ρεκόρ αλλά θα νικήσω» λέει στον εαυτό του.

Ξεκινάει με 210 και στη συνέχεια σηκώνει με επιτυχία 215 όπου ισοφαρίζει τις επιδόσεις των Χούστερ και Ασανίτζε στο σύνολο και κερδίζει το χρυσό με διαφορά σωματικού βάρους 16 γραμμαρίων από τον Γερμανό και 64 γραμμαρίων από τον Γεωργιανό.

Ο Ιακώβου του λέει δυνατά: «Πάμε τώρα για παγκόσμιο ρεκόρ…».

Και ο Πύρρος, που ξέρει ότι είναι ο νικητής λέει από μέσα του:

«Θα βγώ στο πλατό, θα τραβήξω τη μπάρα και θα την αφήσω να πέσει, είμαι ο νικητής». Και αυτό ακριβώς έκανε.

Α, μη ξεχάσω και για τον αγώνα του Κουρούς Μπαγκέρι. Ούτε αυτός κέρδισε. Το χρυσό μετάλλιο κέρδισε ο Κάχι Καχιασβίλι. Ο Μπαγκέρι κέρδισε την 4η θέση.

Του Τάσου Παπαχρήστου - sentragoal.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου