Οι Πρεσβευτές των ΗΠΑ και της ΕΕ συγχαίρουν τη νέα αλβανική κυβέρνηση και ζητάνε την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Οι Πρεσβευτές των ΗΠΑ και της ΕΕ συγχαίρουν τη νέα αλβανική κυβέρνηση και ζητάνε την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Οι πρεσβευτές των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΟΑΣΕ συνεχάρησαν σήμερα τη νέα κυβέρνηση Ράμα για την τρίτη θητεία της.

Η Πρέσβης των ΗΠΑ Yuri Kim συνεχάρη τον Ράμα για την «ιστορική» του θητεία όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Συγχαρητήρια στον Πρωθυπουργό για την επίσημη έναρξη της τρίτης ιστορικής θητείας. Οι ΗΠΑ αναμένουν να συνεργαστούν εντατικά για την ενίσχυση της δημοκρατίας, της άμυνας και των επιχειρήσεων. Συγχαρητήρια και επιτυχίες!»

Από πλευράς του ο Πρέσβης της ΕΕ Luigi Soreca έγραψε στο Twitter:

«Συγχαίρουμε τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα και την αλβανική κυβέρνηση για την ανάληψη των καθηκόντων τους. Αναμένουμε ότι η ένταξη στην ΕΕ και όλες οι σχετικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου του κράτους δικαίου, θα αποτελέσουν προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Ο ισχυρός διοργανικός συντονισμός είναι το κλειδί για το ζήτημα".

Επίσης ο Επίτροπος Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρχελί είπε ότι αναμένει να συνεργαστεί με τον Αλβανό πρωθυποργό και αναμένει ότι οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος δικαίου καθώς και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα αποτελέσουν την κορυφαία ατζέντα της κυβέρνησης. «Ο εποικοδομητικός πολιτικός διάλογος και ο ισχυρός συντονισμός είναι το κλειδί για την ένταξη στην ΕΕ», δήλωσε ο Βαρχέλι.

Τέλος, το γραφείο του ΟΑΣΕ στα Τίρανα προέτρεψε τη νέα κυβέρνηση να εργαστεί για «την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του συστήματος δικαιοσύνης, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, τον εκσυγχρονισμό του τομέα ασφάλειας στη χώρα, την εκλογική μεταρρύθμιση».

Ο ΟΑΣΕ χαιρέτισε επίσης την επανέναρξη της κοινοβουλευτικής ζωής για όλα τα κόμματα:

«Η επανέναρξη της κοινοβουλευτικής ζωής με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών κομμάτων και το επίσημα ανακοινωθέν πρόγραμμα της νέας Κυβέρνησης αποτελούν μια σταθερή δημοκρατική βάση για την περαιτέρω πολιτική και οικονομική πρόοδο της χώρας».

Ευχόμαστε οι ξένοι που συγχαίρουν τον Ράμα και τους συνεργάτες του για τρίτη συνεχόμενη θητεία, να έχουν υπόψιν τους πως στο πρόγραμμά του δεν υπάρχουν σχετικές αναφορές, τόσο για τον σεβασμό των δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, όσο και για την δίκαιη επίλυση του ιδιοκτησιακού που ολοένα και πιο πολύ καταπατά τα θεμελιώδη δικαιώματα των Ελλήνων στην Χιμάρα. Η παρέμβαση των Δυτικών θα πρέπει να είναι άμεση και καταλυτική, εάν όντως νοιάζονται για τον πραγματικό εκδημοκρατισμό της Αλβανίας.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου