Σαν σήμερα η δήλωση του Κωνσταντίνου Τσαλδάρη για την Βόρειο Ήπειρο στο Παρίσι

Σαν σήμερα η δήλωση του Κωνσταντίνου Τσαλδάρη για την Βόρειο Ήπειρο στο Παρίσι

Ο γνωστός Έλληνας πολιτικός Κωνσταντίνος Τσαλδάρης, ο οποίος διετέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας κατά την περίοδο 1946-1947, υπήρξε ένας από εκείνους τους Έλληνες πολιτικούς που στήριξε φανερά τα δίκαια του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1884. Σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Βερολίνο, το Λονδίνο και τη Φλωρεντία. Άσκησε για μικρό χρονικό διάστημα τη δικηγορία. Επίσης διετέλεσε νομάρχης Πατρών και Κέρκυρας, καθώς και Υπουργός Γενικός Διοικητής Κρήτης, ενώ σε αρκετούς (αν όχι σε όλους) Βορειοηπειρώτες, αποτελεί ένα ψήγμα ιστορικής ελπίδας του βασανισμένου τόπου τους.

Ιστορική παραμένει η δήλωσή για την Βόρειο Ήπειρο το 1946 στην Συνδιάσκεψη Ειρήνης στο Παρίσι, όπου από το θώκο του πρωθυπουργού αλλά και του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«…η Ελλάδα διεκδικεί την Βόρειο Ήπειρο από την Αλβανία, τα Δωδεκάνησα από την ηττημένη Ιταλία αλλά και έναν συνολικότερο διακανονισμό των βορείων συνόρων της, όχι μόνο για να αποκατασταθεί στο πραγματικό εθνικό της έδαφος αλλά και για να εξασφαλισθεί από την απτή απειλή που συνιστούν οι βόρειοι γείτονές μας».

Αυτά τα λόγια έστω ως ιστορικά στοιχεία, ας δίνουν θάρρος και ελπίδα.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου