Σήμερα το Οικονομικό Φόρουμ Περιφερειακής Συνεργασίας στα Σκόπια

Σήμερα το Οικονομικό Φόρουμ Περιφερειακής Συνεργασίας στα Σκόπια

Σήμερα Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στα Σκόπια το Οικονομικό Φόρουμ για την Περιφερειακή Συνεργασία όπου ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα μαζί με τον ομόλογό του Σκοπιανό Ζόραν Ζάεφ και τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αναμένεται να υπογράψουν αρκετές συμφωνίες συνεργασίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Mini Schengen των Βαλκανίων.

Στο εν λόγω φόρουμ δεν θα συμμετάσχουν το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, ενώ ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι εξέφρασε τη θέση της κυβέρνησης τού ενάντια σε αυτήν την πρωτοβουλία.

«Οι απόψεις μας για την ιδέα του Νόβι Σαντ, του λεγόμενου«Μίνι Σένγκεν», είναι ήδη γνωστές. Αυτή η πρωτοβουλία δεν έχει την έγκρισή μας, ανέφερε στο Euronews Albania Κούρτι.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και η Βοσνία με το Μαυροβούνιο οι οποίες επιθυμούν να λάβουν μέρος σε πρωτοβουλίες που συνδέονται στενά με την ένταξη στην ΕΕ και όχι σε περιφερειακές.

Το φόρουμ θα ξεκινήσει στις 10:00 και θα ολοκληρωθεί στις 12:30 όπου οι ηγέτες των τριών χωρών θα προχωρήσουν σε κοινή δήλωση στα ΜΜΕ.

Στην οικονομική επιτροπή θα συμμετάσχουν και οι Πρόεδροι των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων των τριών χωρών.

Η Αλβανία αποτελεί μια χώρα, κινούμενη μεταξύ Τουρκίας, ΕΕ, Βαλκανίων και ΗΠΑ, προσπαθώντας επίσης να επωφελείται από κάθε συγκυρία και συνεργασία. Ωστόσο δεν έχει καταλάβει ακόμη πως έχει και υποχρεώσεις τις οποίες θα πρέπει κάποτε να εκπληρώσει.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου