Ο Παπάγος, το Βορειοηπειρωτικό και η αμερικανική επέμβαση στην Αλβανία

Ο Παπάγος, το Βορειοηπειρωτικό και η αμερικανική επέμβαση στην Αλβανία

Το «Αλβανικό Νο 2» και άλλες «Τρύπες της Ιστορίας»

Θα υπενθυμίσω μια «τρύπα της Ιστορίας» η οποία δεν μοιάζει να έχει ανησυχήσει τους ιστορικούς, γιατί θα ήμουν ο πρώτος που θα το μάθαινε. Οι «τρύπες της Ιστορίας» είναι κάποιες σελίδες - της πολιτικής Ιστορίας συνήθως - που, για διάφορους λόγους παραμένουν άγνωστες στο ευρύ κοινό, αν όχι στο κοινό γενικώς. Και όσοι τις γνωρίζουν είναι αυτοί που ευθύνονται γι' αυτές.

Οι Άγγλοι, για παράδειγμα, που είχαν μυστικές επαφές με τους Γερμανούς στην ουδέτερη Λισαβόνα, εν μέσω πολέμου. Τα αρχεία κανονικά δημοσιεύονται ύστερα από 50 χρόνια. Είναι γνωστό ότι η Θάτσερ απαγόρευσε να δημοσιευτούν οι συζητήσεις του Τσώρτσιλ με τον εκπρόσωπο του Χίτλερ, Ρούντολφ Ες (με σκοπό μια συμφωνία ειρήνης), πριν περάσουν 50 ακόμα χρόνια. Το ίδιο για τις διαπραγματεύσεις στην (ουδέτερη) Λισαβόνα.

Το δεύτερο πολεμικό επεισόδιο στα Αλβανικά σύνορα έγινε το 1955, αν θυμάμαι καλά.

Υπηρετώ την θητεία μου στον στρατό και ως γνώστης της Αγγλικής είμαι τοποθετημένος ως υπεύθυνος της πρωθυπουργικής διερμηνείας και γραμματείας. Λαμβάνω μια επιστολή στα γερμανικά. Λέω δεν γνωρίζω αυτήν την γλώσσα. Να την πάω στο Υπουργείο Εξωτερικών για μετάφραση; Όόόχι! Γιατί; Γατί μπορεί η επιστολή να είναι εμπιστευτική. Θα την πας για μετάφραση στην ΚΥΠ. Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Πού είναι η ΚΥΠ; Ήταν δίπλα σ' ένα δρομάκι. Θυμήθηκα την Κατοχή. Η ΚΥΠ είχε εγκατασταθεί εκεί που ήταν η Γκεστάπο στην Κατοχή! Με υποδέχτηκε ένας συνάδελφος Ανθυπολοχαγός και με πήρε στο γραφείο του. Στο διάδρομο χαλούσε ο κόσμος από φωνές και ζωηρά χτυπήματα από κλεισίματα πορτών. Τι συμβαίνει, ρωτάω. Άστα, μου λέει, χάσαμε πολύ κόσμο σήμερα το πρωί στα Αλβανικά σύνορα. Αλλά δεν μπορώ να σου πω περισσότερα.

Τα «περισσότερα» ήταν ο μεγάλος αριθμός νεκρών Ελλήνων στρατιωτών στα Ελληνο-Αλβανικά σύνορα. Και βασιλοφρόνων Αλβανών που έκαναν απόβαση στις ακτές από αμερικανικά πλοία. Επίθεση που υπολόγιζε και σε εξέγερση του αλβανικού λαού κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος. Ποτέ δεν μίλησα γι' αυτήν την ιστορία σεβόμενος τον όρκο μου του αξιωματικού, μέχρις ότου έγινε διεθνώς γνωστή.

Η αμερικανική πολιτική στην Ελλάδα υποστήριζε την Κυβέρνηση Παπάγου ακόμα και στο Κυπριακό (για ένα διάστημα, όπως θα δούμε). Γνωρίζοντας ότι ο Παπάγος θα ήταν πανευτυχής να αποκτήσει όχι μόνο την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα αλλά και της... Βορείου Ηπείρου! Αν επιτύγχανε το αμερικανικό σχέδιο επέμβασης στην Αλβανία. Το οποίο σχέδιο περιελάμβανε και τις άλλες κομουνιστικές χώρες της Ευρώπης. Μια που ακολούθησε ήταν η Ουγγαρία. Εκεί το σχέδιο της εξέγερσης πέτυχε αλλά ακολούθησε η Σοβιετική επέμβαση με τα «τανκς του Χρουστσόφ» όπως τα λέγαμε τότε. (Για τον ρόλο της CIA στην εξέγερση της Βουδαπέστης έχουμε πλέον ντοκουμέντα και δημοσιεύματα με ομολογίες στους SundayTimes του Λονδίνου).

Τα «περισσότερα» λοιπόν τα μάθαμε από το βιβλίο του Κιμ Φίλμπυ που εξεδόθη στη Μόσχα το 1967. Ο Φίλμπυ ήταν ανώτερο στέλεχος της αγγλικής κατασκοπίας, και παράλληλα ένας από τους 5 σοβιετικούς πράκτορες που δρούσαν στην αγγλική κατασκοπεία.

Πηγή: Ροβήρος Μανθούλης / huffingtonpost.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου