Χωρίς κοινή δήλωση η Διάσκεψη των ηγετών των Δ. Βαλκανίων

Χωρίς κοινή δήλωση η Διάσκεψη των ηγετών των Δ. Βαλκανίων

Η χθεσινή διάσκεψη κορυφής των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα έληξε χωρίς κοινή δήλωση, με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι να υποβάλει την τελευταία στιγμή αίτημα να χρησιμοποιηθεί στα έγγραφα ο όρος «Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου».

Όπως μεταδίδει η σερβική ιστοσελίδα Tanjug, η Σέρβα πρωθυπουργός σε δήλωσή της ανέφερε ότι η σύνοδος κορυφής ήταν πιο δύσκολη από ότι περίμενε, ενώ προσπάθησε να επικεντρωθεί στα θετικά αποτελέσματα και στην συνεργασία στην περιοχή. Επίσης η Σέρβα επικεφαλής έκανε λόγο για προκλητικές δηλώσεις από πλευράς του Κούρτι, σχετικά με την περιφερειακή συνεργασία.

Μια τέτοια κατάληξη μάλλον υποδηλώνει πως οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων δεν έχουν επιλύσει ακόμα τις μεταξύ τους σοβαρές διαφορές, πράγμα που συντελεί στην παρεμπόδιση των ενταξιακών τους διαπραγματεύσεων. Ιδιαίτερα για την Αλβανία, η οποία παρά τα όσα επικαλούνται οι Δυτικοί στη χώρα, να προσπαθεί να προβάλλει προς τα έξω το ευρωπαϊκό της προφίλ, ενώ στο εσωτερικό της παραμένει αυταρχική και καταπατητής των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου