Αλβανία και Σκόπια πιθανή διάσκεψη με την ΕΕ στα τέλη Ιουνίου

Αλβανία και Σκόπια πιθανή διάσκεψη με την ΕΕ στα τέλη Ιουνίου

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Όλιβερ Βάρχελι ελπίζει ότι η πρώτη διάσκεψη της ΕΕ με την Αλβανία και τα Σκόπια θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.

Σε δημοσίευσή του στο Twitter, μετά από συνάντηση με την πρωθυπουργό της Σερβίας Άννα Μπρνάμπιτς στα Τίρανα , στο πλαίσιο της Διάσκεψης Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων, ο Βάρχελι ανέφερε πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και ελπίζει πως η επόμενη διακυβερνητική διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα.

Στις 22 Ιουνίου, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν για να αποφασίσουν το άνοιγμα μιας διακυβερνητικής διάσκεψης με τις δύο χώρες, ενώ τότε θα ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η τελική απόφαση.

Ακόμη γίνεται γνωστό πως και οι δύο χώρες θα ελεγχθούν για την πρόοδο τους ξεχωριστά. Εκείνο όμως που μέχρι στιγμής δεν έχει λυθεί, είναι το θέμα μεταξύ της Βουλγαρίας και των Σκοπίων.

Όσον αφορά την απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία, ελπίζουμε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα λάβουν σοβαρά υπόψη πως στην Αλβανία η πρόοδος πολλές φορές σημειώνεται στα χαρτιά, ενώ επί της ουσίας δεν εφαρμόζεται τίποτα.

Σίγουρα μια επί τόπου διερεύνηση του ανεπίλυτου ιδιοκτησιακού, της μη κατάργησης των μειονοτικών ζωνών, της μη απόδοσης δικαιοσύνης στο θέμα του Κ. Κατσίφα και τόσων άλλων σοβαρών θεμάτων που άπτονται της ΕΕΜ, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου