Σαν σήμερα το 1941 το κατέβασμα της σβάστικας από την Ακρόπολη

Σαν σήμερα το 1941 το κατέβασμα της σβάστικας από την Ακρόπολη

Κατά τα τέλη Μαΐου του 1941, ένας μήνας αφότου η Αθήνα είχε κατακτηθεί από τους Γερμανούς και οι τελευταίοι τελείωναν τις επιχειρήσεις τους με την κατάληψη της Κρήτης, δύο νεαροί φοιτητές, ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας, αντικρύζοντας καθημερινά τη ναζιστική σβάστικα στον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως, θέλησαν να προχωρήσουν σε μια απίστευτα δύσκολη ενέργεια.

Το πρωί της 30ής Μαΐου 1941 οι Γλέζος και Σάντας ενημερώθηκαν πως η Κρήτη κατακτήθηκε από τους Ναζιστές, έτσι αποφάσισαν το ίδιο βράδυ να προχωρήσουν στο κατέβασμα της σβάστικας από την Ακρόπολη.

Οι γερμανική φρουρά της Ακροπόλεως διασκέδαζε στα προπύλαια με κάποιες νεαρές και μεθούσαν. Οι δύο νέοι πέρασαν από τα σύρματα, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί και έφθασαν στη Σπηλιά του Πανδρόσειου Άντρου. Σκαρφάλωσαν από τις σκαλωσιές της αρχαιολογίας και με μεγάλη προσοχή υπέστειλαν με γρήγορες κινήσεις τη σημαία του ναζισμού, μεγέθους 4 Χ 2 μέτρων.

Στο κατέβασμα της ναζιστικής σημαίας από την Ακρόπολη, αναφέρθηκε κατά τη σημερινή ημέρα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας. Με ανάρτησή του στο Twitter αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός πρωταγωνιστές του οποίου ήταν ο Λάκης Σάντας και Μανώλης Γλέζος. Ακόμη αναφορά έκανε και στην προσωπική γνωριμία που διατηρούσε με τον Μ. Γλέζο.

×
Ενημερώσεις

Μετά την εγγραφή σας, θα λαμβάνετε email για κάθε νέα δημοσίευση.

Αλβανία: Εξετάζονται οι καταγγελίες για εκλογική ν...
Μαφιόζικη εκτέλεση στα Σεπόλια με θύμα 34χρονο Βορ...

Σχετικά άρθρα 

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη
Επισκέπτης
Τρίτη 27/09/22, 11:49

Εικόνα Captcha

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη