Η Παναγία Κασσωπίτρα της Χιμάρας

Η Παναγία Κασσωπίτρα της Χιμάρας

8 Μαϊου σήμερα και στη Χιμάρα γιορτάζει ένα άλλο μεγάλο προσκύνημα, ο Ιερός Ναός της Παναγιάς της Κασσωπίτρας. Η εν λόγω γιορτή συνδυάζεται με το Προσκύνημα της Παναγίας της Κασσωπίτρας που βρίσκεται στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, καθώς και με τη θαυματουργή της εικόνα.

Η παράδοση της Κέρκυρας διασώζει ένα υπερφυσικό θαύμα που αφορά έναν αόμματο νεαρό, το Στέφανο, που έπειτα από άδικη κρίση του άρχοντα της νήσου, τυφλώθηκε. Ωστόσο η Παναγία του χάρισε και πάλι το φως του. Από τότε όλη η περιοχή θυμάται και πανηγυρίζει αυτό το μεγάλο θαύμα. Ακριβώς απέναντι από την Κασσιόπη στέκει ηρωική Χιμάρα που και εκείνη σήμερα τιμά την Παναγία την Κασσωπίτρα.

Όπως διασώζει η παράδοση των Χιμαραίων, οι Κερκυραίοι μετέφεραν τη θαυματουργή εικόνα της Κασσωπίτρας με καϊκι στη Χιμάρα, όποτε τον τόπο τον μάστιζε η λειψυδρία, έτσι οι ντόπιοι προσκυνώντας τη χάρη της, απολάμβαναν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τη βροχή που χάριζε στον τόπο τους.

Ο Ναός της Κασσωπίτρας στη Χιμάρα, αν και σήμερα δε βρίσκεται στην ακμή του, παραμένει ένα από τα πιο ιστορικά ιερά προσκυνήματα του κάστρου του Μπαρμπακά στη Χιμάρα και είναι κτισμένος εντός των τειχών του.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου