Το 2018, το Υπουργικό Συμβούλιο της Αλβανίας ενέκρινε την απόφαση για τη σύσταση της αεροπορικής εταιρείας Air Albania, καθορίζοντας ότι η εταιρεία θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα των αερομεταφορών. Στους μετόχους της περιλαμβάνονταν η κρατική εταιρεία Albcontrol, που εκπροσωπούσε τα συμφέροντα του αλβανικού κράτους, η τουρκική Turkish Airlines και η αλβανική MDN Investment, ιδιοκτησίας του επιχειρηματία Σινάν Ιντρίζι. Σύμφωνα με την απόφαση, η Albcontrol και η αλβανική πλευρά έπρεπε να κατέχουν τουλάχιστον το 51% του μετοχικού κεφαλαίου ώστε να διασφαλιστεί η αλβανική ταυτότητα της εταιρείας, όπως είχε υποσχεθεί ο Έντι Ράμα. Ωστόσο, κατά την ίδρυσή της τον Σεπτέμβριο του 2018, το 49% των μετοχών ανήκε στην Turkish Airlines, το 41% στη MDN Investment και μόλις το 10% στην Albcontrol.
Η επιλογή των δύο εταίρων έγινε χωρίς διαγωνισμό, καθώς το σχέδιο είχε προαποφασιστεί από το 2017, όταν ο Ράμα συναντήθηκε με τον εκτελεστικό διευθυντή της Turkish Airlines, ανακοινώνοντας από κοινού το έργο. Οι λόγοι πίσω από αυτή την απόφαση άρχισαν να γίνονται σαφείς λίγους μήνες αργότερα, όταν ο Ράμα βιντεοσκοπήθηκε να ταξιδεύει με ένα πολυτελές τσάρτερ αεροσκάφος με κωδικό TC-ANA, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως κυβερνητικό αεροσκάφος της Τουρκίας. Το εσωτερικό του αεροσκάφους διέθετε μπαρ, εστιατόριο, αναπαυτικά καθίσματα, υπνοδωμάτιο και πολυτελές μπάνιο.
Έπειτα από αυτή την αποκάλυψη, δημοσιογραφικές έρευνες έφεραν στο φως συμφωνία μεταξύ της Air Albania και της Διεύθυνσης Κυβερνητικών Υπηρεσιών, βάσει της οποίας η τελευταία θα κάλυπτε τα έξοδα των ταξιδιών του πρωθυπουργού. Ωστόσο, στους δημόσιους οικονομικούς απολογισμούς του κράτους δεν καταγράφεται καμία τέτοια πληρωμή. Αυτό εγείρει υποψίες ότι οι πτήσεις του Ράμα χρηματοδοτήθηκαν εν μέρει από πελάτες που αγόρασαν εισιτήρια από την Air Albania και εν μέρει από την Turkish Airlines, με την παρέμβαση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Παράλληλα, η Air Albania δεν έχει δημοσιεύσει οικονομικούς απολογισμούς από την ίδρυσή της, ενώ ούτε οι αλβανοί μέτοχοι Albcontrol και MDN Investment έχουν κοινοποιήσει οικονομικά στοιχεία. Ούτε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει ελέγξει την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, παρά την αρμοδιότητά της. Αντιθέτως, η Turkish Airlines έχει ανακοινώσει ζημίες και χρέη της Air Albania ύψους 105 εκατομμυρίων δολαρίων για την περίοδο 2019-2024.
Σχόλια