Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο πλαίσιο της συνεχούς επικοινωνίας μεταξύ διεθνών ηγετών για τις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο.
Ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος ήταν αυτός που γνωστοποίησε το περιεχόμενο της συζήτησης μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα “X” (πρώην Twitter), εκφράζοντας δημόσια την ευγνωμοσύνη του προς την Αλβανία και τον πρωθυπουργό Ράμα για την σταθερή και αδιάλειπτη στήριξη που παρέχουν στην Ουκρανία.
Στην ανάρτησή του, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Αλβανό πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο των μαχών, καθώς και για τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου που έχει συγκλονίσει τη χώρα του εδώ και πάνω από δύο χρόνια.
«Είχα μια ουσιαστική συνομιλία με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας. Τον ενημέρωσα εν συντομία για την κατάσταση στο μέτωπο και στο διπλωματικό πεδίο. Συνεργαζόμαστε στενά με όλους τους εταίρους μας για να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο και να θέσουμε τέλος στην αιματοχυσία το συντομότερο δυνατό», έγραψε χαρακτηριστικά.
Ο Ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε επίσης τη σημασία της προετοιμασίας για τις επερχόμενες διεθνείς συναντήσεις, οι οποίες, όπως είπε, θα πραγματοποιηθούν σε ειδικά διαμορφωμένα πλαίσια συνεργασίας με διεθνείς εταίρους.
Η Αλβανία θεωρείται, στο πλαίσιο αυτό, ως μία από τις χώρες που έχουν διατηρήσει μια σταθερή και αταλάντευτη στάση υπέρ της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, και κατά της ρωσικής επιθετικότητας.
«Συζητήσαμε για τις προετοιμασίες ενόψει διεθνών συναντήσεων υψηλού επιπέδου. Αυτές θα διεξαχθούν σε ειδικά σχήματα συνεργασίας με τους εταίρους μας. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την προστασία του λαού μας», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.
Ολοκληρώνοντας την ανάρτησή του, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας απηύθυνε ένα θερμό προσωπικό ευχαριστήριο μήνυμα προς τον πρωθυπουργό Ράμα και τον αλβανικό λαό:
«Σε ευχαριστώ, Έντι. Ευχαριστώ, Αλβανία, για τη σταθερή σας υποστήριξη προς την Ουκρανία».
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, η Αλβανία έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή της πολιτικής και διπλωματικής στήριξης προς την Ουκρανία.
Ως μέλος του ΝΑΤΟ και ενεργός φωνή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Αλβανία έχει συνυπογράψει ψηφίσματα καταδίκης της ρωσικής επιθετικότητας και έχει στηρίξει σθεναρά τις διεθνείς κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα συγκαταλέγεται στους πιο έντονους επικριτές του πολέμου στην περιοχή, ζητώντας επανειλημμένα τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.
Η τηλεφωνική αυτή επικοινωνία πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για τη διεθνή διπλωματία, ενόψει σημαντικών συναντήσεων όπου αναμένεται να τεθούν επί τάπητος προτάσεις για την ειρήνη και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
