Ανακοίνωση φορέων Χιμάρας για το νέο νομοσχέδιο της Αλβανικής κυβέρνησης για τις περιουσίες

Ανακοίνωση φορέων Χιμάρας για το νέο νομοσχέδιο της Αλβανικής κυβέρνησης για τις περιουσίες
Ανακοίνωση

Όπως πληροφορούμαστε, στις αρχές Μαρτίου θα κατατεθεί προς ψήφιση το νέο νομοσχέδιο για την ολοκλήρωση διαδικασιών καταγραφής των περιουσιών και απόδοσης τίτλων ιδιοκτησίας, χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία δημόσια διαβούλευση με τις θιγόμενες ομάδες ιδιοκτητών και με την κοινωνία των πολιτών.

Μετά από μελέτη του νομοσχεδίου με την συμβολή έγκριτων νομικών προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα για την περιοχή της Χιμάρας:

•Το νομοσχέδιο δεν λύνει κανένα πρόβλημα, αντιθέτως προσθέτει πληθώρα νέων.

•Η διαδικασία που προβλέπεται για την καταγραφή, απονομή τίτλων ιδιοκτησίας και νομιμοποίηση των ιδιοκτησιών είναι δαιδαλώδης και θα έχει σαν αποτέλεσμα κανένας να μην μπορεί να την ολοκληρώσει.

•Στόχος του νομοσχεδίου είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η συνολική ιδιωτική γη ώστε το κράτος να είναι κύριος του μεγαλύτερου μέρους των εκτάσεων, ενώ είναι ευρέως γνωστό ότι το κράτος στην Χιμάρα πριν το 1945 δεν διέθετε ούτε μια σπιθαμή γης.

•Το νομοσχέδιο αναφέρεται μόνο στην γεωργική γη ενώ όπως επιβεβαιώνει η Παγκόσμια Τράπεζα, στην Χιμάρα αυτή αποτελεί μόλις το 17 με 25% των συνολικών εκτάσεων. Το υπόλοιπο 75% μένει εκτός, άγνωστο με ποια σκοπιμότητα.

•Το νομοσχέδιο δεν οριστικοποιεί τους μη εγγεγραμμένους τίτλους ιδιοκτησίας. Αντιθέτως, τους θέτει σε μία μακρόσυρτη «γκρίζα» διαδικασία κατατεθειμένων αιτήσεων αλλά όχι οριστικοποιημένων τίτλων ιδιοκτησίας, διότι επιτρέπει στην Υπηρεσία Κτηματολογίου να εγείρει επί μακρόν πολλαπλά εμπόδια νομιμότητας των τίτλων ιδιοκτησίας ή εφαρμογής των τίτλων επί των κτηματολογικών χαρτών.

•Εν τέλει, το νομοσχέδιο επιτρέπει την εξυπηρέτηση ρουσφετολογικών τοπικών συμφερόντων διά της ευρείας ευχέρειας της Υπηρεσίας Κτηματολογίου να αναπροσαρμόζει το εμβαδόν των ιδιωτικών εκτάσεων με βάση κτηματολογικούς χάρτες που η ίδια η Υπηρεσία καταρτίζει.

•Βγάζει απ' την εξίσωση την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς της αφαιρεί όλες τις αρμοδιότητες, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο της ανεξέλεγτης διαχείρησης του περιουσιακού στον τόπο μας απευθείας από το κράτος.

Συνολικά, το νομοσχέδιο δημιουργεί το υπόβαθρο για de facto απαλλοτρίωση της γης, διότι δεν διασφαλίζει ότι οι μη εγγεγραμμένοι τίτλοι δεν θα διανέμονται από κρατικούς φορείς σε «επενδυτές» ή τρίτους, αφήνοντας στο απώτατο μόνο μέλλον την προσδοκία των αδικηθέντων ιδιοκτητών για αποζημίωση.

Εφόσον ο νόμος αυτός ψηφιστεί, σε συνδιασμό με τους νόμους για τους στρατηγικούς επενδυτές, για το υπερταμείο και για τις απαλλωτριώσεις, θα αποτελέσει την ταφόπλακα του λαού της Χιμάρας, καθώς έτσι ολοκληρώνεται το σχέδιο της υφαρπαγής των περιουσιών μας.

Όσοι συμφωνούν με τη μορφή που φαίνεται να λαμβάνει το νομοσχέδιο αυτό, δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Χιμαραίων – ειδικά όσων παραμένουν στις πατρογονικές εστίες.

Με βάση τα παραπάνω, οι υπογράφοντες δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο που καταρτίστηκε χωρίς να ληφθούν υπόψιν οι θέσεις των γηγενών ιδιοκτητών. Καλούμε την πολιτική ηγεσία της Αλβανίας και την κοινωνία των πολιτών να μας προστατεύσουν από την επιχειρούμενη απαλλοτρίωση της περιουσίας μας η οποία αποτελεί το κύριο μέσο επιβίωσής μας. Επίσης καλούμε την Ελλάδα και τους διεθνείς οργανισμούς να σταθούν στο πλευρό μας σε αυτό το δίκαιο αίτημά μας.

Τέλος, καθώς δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, καλούμε τον λαό της Χιμάρας από την Παλάσα μέχρι την Νίβιτσα να σταθούν μαζικά δίπλα μας στις επερχόμενες κινητοποιήσεις ώστε να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στις ενέργειες της κυβέρνησης και να αντισταθούμε στην επιχείρηση σφετερισμού της πατρογονικής μας περιουσίας.

Ομόνοια Χειμάρρας

Ένωση Χειμαρριωτών «Η ΧΕΙΜΑΡΡΑ»

Ένωση Χειμαρριωτών Νέας Υόρκης «Σπύρος Σπυρομήλιος»

Ομοσπονδία Βορειοηπειρωτών Αμερικής (NEFA)

Αδελφότητα Δρυμαδιωτών «Η Μεγάλη χώρα»

Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Σάμου «Άγιος Βασίλειος»

Αδελφότητα Λουκόβου «Όσιος Νήφων»

ΚΕΑΔ παράρτημα Χειμάρρας

Ρεπουμπλικανικό κόμμα Χειμάρρας

Ένωση επιχειρηματιών Χιμάρας

Σύλλογος για την προστασία των περιουσιών των αυτοχθόνων κατοίκων «Οδύσσεια»

Ένωση Χειμαρριωτών Τιράνων

Σύλλογος Η Χειμάρρα των Χειμαρριωτών

Η Έκκληση της Ομόνοιας στις 22/2/1991, επίκαιρη κα...
​Οι Χειμαρριώτες Σπυρομήλιοι και ο ατρόμητος Ζάχος

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!


 

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη
Επισκέπτης
Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021, 20:44

Εικόνα Captcha

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη