Ο Βασίλειος Σαχίνης υπήρξε ο πιο δυναμικός αγωνιστής της Βόρειου Ηπείρου, ο οποίος πρωτοστάτησε στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των συν-Ελλήνων του.

Ο ίδιος έλκει την καταγωγή του από τη Δούβιανη και τη Δερβιτσανή της Δερόπολης. Πατέρας του ο Δουβιανίτης Ματθαίος Σαχίνης και μητέρα του η Δερβιτσιώτισσα Αικατερίνη Μάσσιου.

Πολυσπουδασμένος, ιδιαίτερα ευφυής, ένας άνθρωπος οξυδερκής και ευρηματικός. Κατά τη διάρκεια του Αυτονομιακού αγώνα του 1913 - 1914, διετέλεσε γραμματέας της προσωρινής κυβέρνησης του Γεωργίου Χ. Ζωγράφου και για τα επόμενα δύο χρόνια διορίζεται ελληνοδιδάσκαλος στο Αργυρόκαστρο.

Καθ'όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην πατρίδα, συνέχισε τον αγώνα του και το 1942 - 1943 ίδρυσε στα Τίρανα το Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου. Επίσης σημαντική η προσφορά του στο Εκκλησιαστικό Ζήτημα του 1929, καθώς και το 1934 στο Σχολικό.

Συλλαμβάνεται και εκτελείται από το Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας στις 17 Νοεμβρίου του 1943, έπειτα από συνεργασία του με το ελληνικό Ε.Α.Μ.

Αξίζει να αναφερθεί πως το 1993 αναγνωρίστηκε επισήμως από το αλβανικό κράτος ως "Μάρτυρας της Δημοκρατίας".

Η τοποθέτηση της προτομής του στη Δερβιτσάνη, αποτελεί πρωτοβουλία του Δερβιτσιώτη δημοσιογράφου Γιώργου Μύτιλη, υπό τη στήριξη του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου Δρόπολης και περατώθηκε με τη χρηματική συμβολή άνω των δεκαπέντε μεμονωμένων χορηγών, συμπεριλαμβανομένου και του βορειοηπειρωτικού συλλόγου Αμερικής "Πύρρος". Η τελική προσπάθεια αγκαλιάστηκε θερμά από το Κοινοτικό Συμβούλιο της Δερβιτσάνης.