Στον απόηχο της ανάληψης των ινίων της προεδρίας του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) από την Αλβανία, η οποία παρά του ότι δεν είναι σε θέση ακόμη να λάβει το πράσινο φως των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ε.Ε., έρχεται να σταθεί ως πρόσκομμα η πλήρης εφαρμογή των δικαιωμάτων στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, που παραδόξως συνεχίζει να περιορίζεται (αυθαίρετα) σε δύο δήμους και όχι σε όλη την επικράτεια.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο Ο.Α.Σ.Ε. όπως και η Ε.Ε. οφείλουν να είναι αρωγοί των Ελλήνων της μειονότητας και συνεχώς ενημερωμένοι για τις συνεχείς καταπατήσεις και τον έμμεσο ή άμεσο εκφοβισμό τους. Ειδικά κατά τη διάρκεια των εορτών παρατηρείται η καταστροφή των δίγλωσσων πινακίδων, με μεγαλύτερο το ποσοστό των ζημιών, στο Δήμο Φοινικαίων, πλησίον της πόλης των Αγίων Σαράντα.

Μία τέτοια αισχρή πράξη, ειδικά κατά τη διάρκεια των εορτών, μπορεί να επιφέρει τα εξής αποτελέσματα:
1) Υποδήλωση πως οι αυτόχθονες Έλληνες της περιοχής είναι ανεπιθύμητοι στον ίδιο τους τον τόπο
2) Εκφοβισμός ως προς την έστω και περιοδική επιστροφή των οικονομικών μεταναστών στις πατρικές τους κατοικίες
3) Πρόκληση περιστατικών βίας οργανωμένων ή και μεμονωμένων, μιας και η συστηματικότητα αυτών των ενεργειών είναι πασιφανής
4) Αποθάρρυνση των μειονοτικών – Ελλήνων για παραμονή και ευημερία στον τόπο τους
5) Καλλιέργεια μίσους έναντι της ελληνικής γλώσσας, η οποία και κατά τον πρόσφατο αλβανικό Νόμο περί των Μειονοτήτων, αποτελεί και επισήμως την επίσημη, αλλά και τη μητρική γλώσσα των Ελλήνων της Ε.Ε.Μ.

Επιπροσθέτως, στους ανωτέρου κινδύνους εντάσσονται οι κλοπές κατά των απόντων ή των γηραιότερων κατοίκων της Ε.Ε.Μ., η καταπάτηση των ορθόδοξων λατρευτικών χώρων, με πρόσφατο περιστατικό τον Άγιο Σπυρίδωνα στις Δρυμάδες και μια σειρά από άλλες δυσκολίες τις οποίες σπανίως συναντάμε σε εθνικές μειονότητες χωρών της Ε.Ε. Η Ελλάδα ως η σημαντικότερη χώρα των Βαλκανίων, αλλά και ως μια από τις χώρες – σύνορο της Ευρώπης, οφείλει να καταγράψει και να επιτηρήσει ένα προς ένα τα θέματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης της δικής της Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Ο Ανταποκριτής