Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου Ναού Αγίου Βασιλείου στο Τσαούσι (βίντεο)

Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου Ναού Αγίου Βασιλείου στο Τσαούσι (βίντεο)

Το Τσαούσι είναι ένα Βορειοηπειρωτικό χωριό που απλώνεται πάνω σε μια ράχη με υψόμετρο 40 μ., στην δεξιά πλευρά της εθνικής οδού Κρανιά - Μαυρομάτι και γύρω στα 7 χλμ νοτιοανατολικά της πόλης των Αγίων Σαράντα.

Στο Τσαούσι βρίσκεται ο Ιερός Ναός του Αγίου Βασιλείου που χρονολογείται από το 1550. Επί κομμουνιστικού καθεστώτος ο Ενβέρ Χότζα είχε καταστρέψει τον συγκεκριμένο ΙΝ όπως και πολλούς άλλους μετατρέποντας τους σε αποθήκες. Στον λόφο δίπλα από τον Ιερό Ναό οπου σήμερα δεσπόζει ο μεγάλος σταυρός, όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες, βρισκόταν το λεγόμενο τότε «λιαμπιντάρι» (κομμουνιστικό μνημείο).

Λίγο μετά την πτώση του κομμουνισμού, ο ΙΝ φτιάχτηκε εκ νέου από τους κατοίκους του χωριού που με προσωπική εργασία τον επανέφεραν στην αρχική του κατάσταση.

Εντός του 2019, έγινε ανάπλαση στον περιβάλλοντα χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Βασιλείου. Τοποθετήθηκε πέτρινη περίφραξη, φωτισμός και φτιάχτηκε ο δρόμος. Τα έργα χρηματοδοτήθηκαν αποκλειστικά και μόνο απο εναν άθρωπο με καταγωγή από το Τσαούση ο οποίος επιθυμεί η δωρεά του να είναι ανώνυμη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου