Ο Βασίλειος Σαχίνης, ένας από τους δυναμικότερους εμπνευστές του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και ιδρυτής του Μετώπου Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου αποτελεί ακόμη πηγή έμπνευσης για κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται για τα δίκαια και τις ελευθερίες στον τόπο μας.


Με μητέρα από το κεφαλοχώρι της Δρόπολης, τη Δερβιτσάνη και πατέρα από τη Δούβιανη του πολιτισμού και των γραμμάτων, αγωνίστηκε όσο κανένας άλλος για την προάσπιση των θεμελιωδών δικαίων του ιστορικού λαού μας.

Γεννήθηκε το 1897, έπειτα φοίτησε μέχρι την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου στην περίφημη Ροβέρτειο Σχολή της Κωνσταντινουπόλεως , συμμετείχε ως ειδικός γραμματέας στην Αυτόνομη Κυβέρνηση της Βορείου Ηπείρου και αφού πέρασε πολλά βάσανα και κακουχίες στις εξορίες που του επέβαλε το τότε αλβανικό κράτος, κατά το έτος 1942 ιδρύει την αντιφασιστική – αντιναζιστική οργάνωση Μ.Α.Β.Η. με απώτερο σκοπό την εξασφάλιση της ελευθερίας στους Βορειοηπειρώτες.

Συμμετείχε ενεργά, ως πρωτοστάτης στο περιβόητο Σχολικό Ζήτημα , μαζί με άλλους συμπατριώτες αγωνιστές. Καταφέρνοντας την καταγγελία του Βασιλείου της Αλβανίας για το κλείσιμο των ελληνικών σχολείων στη Βόρειο Ήπειρο.

Στις 17 Νοεμβρίου του 1943 συνελήφθη από το Αλβανικό Κομμουνιστικό Κόμμα και εκτελείται στο Αργυρόκαστρο. Τότε στενά συγγενικά του πρόσωπα, τον ενταφιάζουν με κίνδυνο της ζωής τους στη γενέτειρα της μητέρας του, τη Δερβιτσάνη, όπου και μέχρι σήμερα βρίσκονταν θαμμένα και λησμονημένα τα οστά του.

Ύστερα από σχετική μέριμνα και ιδιωτική πρωτοβουλία, σήμερα το μνημείο εις μνήμην και εις ανάπαυση της ψυχής του, είναι γεγονός.