Από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ενημερωθήκαμε για μια επένδυση στον χώρο του τουρισμού στο χωριό Δρυμάδες της Χιμάρας. Συνεργάτης μας πήγε στο χώρο της επένδυσης και είδε συνεργεία να περιφράζουν το οικόπεδο που πρόκειται να γίνει η ξενοδοχειακή μονάδα. Με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσε ότι το οικόπεδο φτάνει μέχρι την κήτη του ξερόλακκου. Μέσα στον χώρο που δεσμεύεται για την επένδυση υπάρχει ένας δρόμος 100 ετών τον οποίο χρησιμοποιούσαν οι χωριανοί για να κατέβουν στην παραλία, στο σημείο αυτό ο δρόμος έκλεισε για να γίνει το ξενοδοχείο.

Το συγκεκριμένο οικόπεδο από ότι μάθαμε έχει πουληθεί από μέλη της οικογένειας Ζούπα, βάση των παλιών χαρτών 50 μέτρα από την κήτη του ξερόλακκου, ήταν κοινόχρηστο και με έναν ύποπτο και περίεργο τρόπο από σήμερα έγινε ιδιωτικός, άρα έχουμε να κάνουμε με καταπάτηση δημόσιας περιουσίας.

Στην πινακίδα που αναγράφει την άδεια του έργου, φαίνεται ξεκάθαρα ο επενδυτής, το αρχιτεκτονικό γραφείο, ο χρόνος πραγματοποίησης της επένδυσης και ο φορέας που εξέδωσε την άδεια, που δεν είναι άλλος πέρα από τον δήμαρχο Χιμάρας, Γιώργο Γκόρο.

Ο επενδυτής είναι η εταιρία Rinia 4 (Εταιρία συμφερόντων του Λούλι Μορίνα, γνωστός "επενδυτής" καταπατητής και σε άλλες περιπτώσεις στους Δρυμάδες και προσωπικός φίλος του Αλβανού πρωθυπουργού). Ο Μορίνα φαίνεται να αγόρασε το συγκεκριμένο οικόπεδο από τον Αλμπάν Πέζα, επίσης φίλο του Ράμα και πρώην βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Το περίεργο όμως είναι πως το αρχιτεκτονικό γραφείο που έχει σχεδιάσει την συγκεκριμένη επένδυση είναι η εταιρία CITYFORSTER & COMPASS STUDIO, του Ολλανδού Μάρτινς, ο οποίος είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού Ράμα και σχεδιαστής πολλών έργων στην Αλβανία.

Το συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό γραφείο έχει σχεδιάσει τον πεζόδρομο, την προβλήτα και το συντριβάνι ακριβώς μπροστά απ' το σημείο όπου θα χτιστεί το ξενοδοχείο. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα δημόσια έργα που κτίστηκαν την προηγούμενη χρόνια, δεν είχαν σκοπό την εξυπηρέτηση των Δρυμαδιωτών αλλά την αναβάθμιση της συγκεκριμένης ιδιωτικής επένδυσης. Επίσης, μπροστά από το οικόπεδο που θα κτιστεί η μονάδα υπάρχει ένα οικόπεδο ιδιοκτησίας του Πέτρο Ζούπα, ο οποίος κατάφερε μετά από 20 έτη δικαστικής διαμάχης να αποκτήσει τους τίτλους ιδιοκτησίας. Η χαρά του όμως δεν κράτησε πολύ γιατί στο σχέδιο του αρχιτέκτονα Μάρτινς το συγκεκριμένο οικόπεδο έχει συμπεριληφθεί για την δημιουργία χώρων πρασίνου και πάλι στην υπηρεσία της ξενοδοχειακής μονάδας.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία, έχουμε μια αγαστή συνεργασία της κεντρικής κυβέρνησης με τη δημοτική αρχή όπου ένας επενδυτής ξένος προς την περιοχή διευκολύνετε να «ξεκινήσει μια επένδυση» παραβιάζοντας τους πολεοδομικούς κανόνες. Η καινούργια επένδυση (έγκλημα) έχει όλα τα στοιχεία που χρησιμοποιούν οι "επενδυτές" για να πετύχουν τους σκοπούς τους .