Ακυρώνονται οι κατεδαφίσεις στην Χιμάρα

Ακυρώνονται οι κατεδαφίσεις στην Χιμάρα

Δικαίωση για τους Χιμαραίους - Έκθετος ο δήμαρχος Γκόρος.

Ήταν ανήμερα της εθνικής μας επετείου, 28 Οκτωβρίου του 2016 όταν εστάλησαν τα πρώτα ειδοποιητήρια, σε κατοίκους της Χιμάρας με τα οποία τους εζητείτο να εκκενώσουν τα σπίτια τους τα οποία θα κατεδαφίζονταν στο πλαίσιο ενός αναπτυξιακού υποτίθεται έργου ανάπλασης της περιοχής. Κατοικίες άνω των 100 ετών είχαν μπει στο στόχαστρο των συμφερόντων. Κατοικίες αυτοχθόνων Ελλήνων, έπρεπε να γκρεμιστούν για να προχωρήσει το σχέδιο «Νέα Χιμάρα» ή «Himara e re» όπως την ονομάζει ο σημερινός δήμαρχoς, μέσω του έργου «Αστική ανάπλαση στον δήμο Χιμάρας» το οποίο υλοποιεί το FondiZhvillimitμε χρηματοδότηση από την Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB).

Η αντίδραση ήταν άμεση και μαζική. Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια η συντριπτική πλειοψηφία των Χιμαραίων ενώθηκε κάτω από τον ίδιο σκοπό. Με την ΟΜΟΝΟΙΑ μπροστά, οργανώθηκε μια κινητοποίηση σε όλα τα μέτωπα.

Με τη συνδρομή της πρεσβείας της Ελλάδος στα Τίρανα, και την στήριξη της ελληνικής πολιτείας ενημερώθηκαν διεθνείς φορείς και ξένες πρεσβείες στα Τίρανα ενώ αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΑΣΕ, βρέθηκαν στην Χιμάρα για επιθεώρηση της κατάστασης. Πραγματοποιήθηκαν διαμαρτυρίες, κινήθηκαν νομικές διαδικασίες, ο Συνήγορος του Πολίτη της Αλβανίας επιβεβαίωσε πως είχαν καταπατηθεί τα δικαιώματα των κατοίκων κατά τον σχεδιασμό και υλοποίηση του έργου.

Έγινε προσπάθεια συνεννόησης με την κυβέρνηση ακόμη και με τον δήμαρχο Χιμάρας του οποίου η στάση ήταν όλο αυτό το διάστημα η πιο εχθρική απέναντι στα αιτήματά μας.

Το θέμα πήρε διαστάσεις σε ελληνικά, αλβανικά και διεθνή ΜΜΕ. Όλα αυτά έγιναν με την συνεργασία των Χιμαραίων από τα Τίρανα μέχρι την Αθήνα και την Ουάσιγκτον. Σημαντικό μέρος της αλβανικής κοινής γνώμης συνετάχθη με τα δίκαια αιτήματά μας παρά την διαχρονική της επιφυλακτικότητα απέναντι στον ελληνισμό της Χιμάρας

Μετά την δικαστική δικαίωση που έφερε την ακύρωση του σχεδίου, οι εμπλεκόμενοι αναγκάστηκαν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις, καταρτίστηκε νέο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο δεν γίνεται καμία κατεδάφιση. Υπέρ του σχεδίου τάχθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων, κατά την παρουσίασή του, στις 17 Οκτωβρίου. Το σχέδιο αυτό εκτός από το FondiZhvillimitαναγκάστηκε να υπογράψει και ο δήμαρχος της Χιμάρας. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη από αυτήν για το δίκαιο των αιτημάτων μας. Η εξέλιξη αυτή, εκθέτει σαφώς τον δήμαρχο Χιμάρας που ως τοπικός άρχοντας, απέδειξε πως δεν υπηρετεί τα συμφέροντα του τόπου του εφόσον αυτά τα δύο χρόνια, στάθηκε εμπόδιο σε κάθε λύση.

Ταυτόχρονα, λάβαμε την δέσμευση πως η εγγραφή των περιουσιών στο υποθηκοφυλακείο θα ολοκληρωθεί με διαδικασίες fast track οι οποίες ήδη έχουν ξεκινήσει από τα αντίστοιχα υπουργεία. Οι κάτοικοι του κέντρου της Χιμάρας έχουν ήδη καταθέσει τα δικαιολογητικά και αναμένουμε την τελική διεκπεραίωση. Η καταγραφή των ιδιοκτησιών και απόδοση τίτλων ιδιοκτησίας, είναι ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της Χιμάρας από το 1991. Η διαφαινόμενη επίλυση αυτού του ζητήματος θα λύσει εν πολλοίς το πρόβλημα τις αβεβαιότητας και της υφαρπαγής των περιουσιών με πλαστογραφήσεις και άλλες μεθοδεύσεις. Σε περίπτωση που οι δεσμεύσεις δεν τηρηθούν και παρατηρηθεί οποιαδήποτε κωλυσιεργία, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. Διαβεβαιώνουμε κάθε εμπλεκόμενο ότι γνωρίζουμε καλά πλέον που κινούμαστε και η αποτελεσματικότητά μας είναι επιβεβαιωμένη.

Σε αυτήν την πορεία είχαμε να αντιμετωπίσουμε ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και πολιτικές σκοπιμότητες με εθνικιστικό χαρακτήρα. Είχαμε δύσκολες στιγμές και δεχτήκαμε ισχυρή πίεση, αυτά τα δύο χρόνια μαχόμενοι κατά των κατεδαφίσεων και της οικονομικής εξόντωσης. Καταφέραμε όμως τελικά, να δείξουμε προς όλες τις πλευρές πως κύριος αυτού του τόπου είναι ο Χιμαραίος. Από εδώ και μπρος κάθε αγώνας θα ξεκινάει με αυτό το δεδομένο.

himara.gr

Στον «πάγο» η συμφωνία Ελλάδος - Αλβανία (Βίντεο)
Οι αλβανικές αρχές καλούν τους Βορειοηπειρώτες για...
 
  1. Σχόλια (5)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (5)

This comment was minimized by the moderator on the site

Τούρκε κάτοικε της Ηπείρου τί διχαστικός και γεμάτος μίσος λόγος είναι αυτός. Από πού και ως πού μεταξύ δύο αντιπάλων? Επειδή έτσι στενόμυαλα αρέσκεσαι εσύ να βλέπεις τα πράγματα σημαίνει ότι έτσι είναι....Χρόνια ολόκληρα υπήρχε ομόνοια, συνεργασία και αδελφοσύνη και ήρθε μία κλίκα αλβανοτουρκόσπορων για να κάνει την ζημιά......ντροπή σε εσάς και σε άτομα σαν τον Γκόρο......φιλοτομαριστές....Άλλοι φορά φίλοι Χιμαριώτες να προσέχετε περισσότερο ποιόν εκλέγετε δήμαρχο....

This comment was minimized by the moderator on the site

Për ju himariotët kam patur respekt të veçantë,sepse e keni patur të theksuar ndjenjën për pavarësi.
Vitet e fundit e keni humbur këtë ndjenjë sepse midis dy kundërshtarëve zgjodhët atë që menduat se ishte më i forti,pra Greqinë.
Kjo tregon nënshtrim.
Ju nuk jeni as shqiptarë dhe as grekë,ju jeni thjesht himariotët.
I turpëruar paraardhësit tuaj

This comment was minimized by the moderator on the site

Οι Αλβανοι μετα τον εξισλαμισμο τους παρακμασανε για τα καλα ......
Συμμαχουσανε με το καθε ''''κατακτητη''' των Βαλκανιων και στραφονταν εναντιον των γειτονων τους.
[Τουρκοι , Γερμανοι ,Αμερικανοι ] κλπ

Καθολου τυχαίο οτι ολοι οι ηρωες τους μετα τον 15οαιωνα
ειναι συνηθως τοπικοι ηρωες που απλα καποια στιγμη της ζωης τους τα χαλασανε με τον Τουρκο που ως τοτε ηταν αφεντικο τους [πχ Πιτσαρης] η με αγριους Πασαδες που ελεγχανε μεγαλες περιοχες και επιβαλανε με το ετσι θελω τη βουληση του και τη βουληση των Σκιπεταρων πολεμιστων του [ πχ Αλη Πασας]
Για αυτο και προσπαθουν να βγαλουν ως ''Αλβανους'' ανθρωπους που ανηκαν και πολεμησαν για αλλες εθνοτητες
πχ Κολοκοτρωνης ,Καραισκακης,Μποτσαρης κλπ
ακομα και αν πολεμησαν ενανντιων Αλβανων [Καραισκακης Κολοκοτρωνης ] η πεθαναν απο αλβανικα βολια [Μποτσαρης]

Ειναι η Σκιπερια
κατι σαν μια μικρη Τουρκια
που εχει ανοιξει η ιδια απο παλια- από την εποχη της τουρκοκρατιας
, ασχημους λογαρισμους με ολους της τους γειτονες.


Ενα εθνος διχασμενο που εσα απο τη Μεγαλη Αλβανια προσπαθει πρωτα και κυρια να βρει ενοτητα.

Πριν 110 χρονια
Αλβανοι της Αυλωνας σηκωνανε την αλβανικη σημαια
''''Αλβανοι'''' της Λουντζης την ελληνικη
Αλβανοι των Τιρανων στην τουρκικη

Ολοι αυτοι σημερα θεωρουντε '''πουρο Σκιπεταροι'''.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μπράβο Μπράβο Μπράβο.

Η ισχύς εν τη ενώσει.

Η Ελληνική μειονότητα πρέπει να ενωθεί.

Η δύναμη σας θα είναι τεράστια αν είστε ενωμένοι.

This comment was minimized by the moderator on the site

Η σκεψη μας ειναι παντα στους ελληνες της βόρειας ηπειρου. Οτι περνάει απο το χερι μας θα το κανουμε.

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη