Με αφορμή την εορτή της Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος βρέθηκε στη μεγάλη ενορία του Αγίου Χαραλάμπους στους Δρυμάδες Χιμάρας για να τελέσει τη Θεία Λειτουργία.

Έφτασε εκεί απ το Λιμάνι των Αγίων Σαράντα προερχόμενος απ την Κέρκυρα όπου συμμετείχε στις εκδηλώσεις για το Αντάμωμα των Απανταχού Επτανησίων στα πλαίσια του οποίου και τιμήθηκε απ την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και φορείς της περιοχής.

Στους Δρυμάδες συλλειτούργησε επίσης ο Μητροπολίτης Αμαντίας κ. Ναθαναήλ που συνόδευε τον Μακαριώτατο και ιερείς της περιοχής και Μητροπόλεως Αργυρόκαστρο.

Τόσο στη διάρκεια του μυστηρίου όσο και στη συνέχεια στον αύλειο χώρο η ατμόσφαιρα ήταν συγκινητική με τους πιστούς να θέλουν να πάρουν την ευλογία του Μακαριωτάτου και εκείνον να θέλει ένα ένα να τους χαιρετά και συνομιλήσει. Ειδικά τούτο για πολλούς που οικογενειακώς βρέθηκαν αυτή την περίοδο στο χωριό ενώ μονιμότερα ζουν στην Αθήνα ή άλλα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στο κήρυγμα του ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αναφέρθηκε στη σπουδαία γιορτή της ημέρας αυτή των Γενεθλίων της Υπεραγίας Θεοτόκου. Μίλησε για το πρόσωπο Της με βασικό χαρακτηριστικό την αγία της σιωπή: σιωπή υπακοής όταν ο Άγγελος της ευαγγελίζεται το σχέδιο του Θεού για την ενσάρκωση του Λόγου, σιωπή υπομονής όταν φρόντιζε τον Ιησού σε ξενιτιά και εξορίες και σιωπή καρτερίας στη σκηνή της Σταύρωσης. Και όταν η σιωπή αυτή σπάει όσο το Ευαγγέλιο αναφέρει γίνεται για ουσιαστικούς λόγους: για να εκδηλώσει την ετοιμότητα, να μακαρίσει το Θεό και να παρακαλέσει για τη χαρά των ανθρώπων στην Καννά.

Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε με νοσταλγία και συγκίνηση στην πρώτη του Θεία Λειτουργία στους Δρυμάδες, τέτοια περίπου περίοδο, Αύγουστο 1991, η συμμετοχή των ανθρώπων στην οποία και ειδικά η προσήλωση τους στην Ορθοδοξία αποτέλεσαν ουσιαστικό του στήριγμα όπως εκμυστηρεύτηκε σε εκείνη την πρώτη περθοδεία όπου όλα φαίνονταν βράχος σκληρός.

Στη Θεία Λειτουργία και σε όλο το διάστημα που συνεχιστικέ η επίσκεψη βρέθηκαν κοντά στον Αρχιεπίσκοπο στελέχη της τοπικής κοινωνίας, εκπαιδευτικοί που προσφέρουν εκεί, επίτροποι των τοπικών ενοριών καθώς και ο Δήμαρχος κ. Γ. Γκόρος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αναφέρθηκε στην προσφορά της Εκκλησίας και στην τοπική κοινωνία με καλύτερο παράδειγμα την αναστήλωση και αναβίωση της Ιεράς Μονής των Αγίων Θεοδώρων που δέχτηκε γι αυτό και τις ευχαριστίες των πιστών δια του π. Ευθυμίου. Ενώ η Εκκλησία έχει εξασφαλίσει πολύ καλές συνθήκες κτιριακές για το 9-χρόνο σχολείο στη Χιμάρα ο Αρχιεπίσκοπος εξήγγειλε την βούληση του για ανάληψη πρωτοβουλίας για ίδρυση και λειτουργία Γενικού Λυκείου σε συνδυασμό αυτό με πόλυλειτουργικό πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο.

Στη διάρκεια της διαμονής του μάλιστα στη Χιμάρα έκανε διερευνητικές συναντήσεις για την εξεύρεση λύσης προς τούτο.

Ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τους πιστούς και την κοινωνία όλη στους Δρυμάδες και τη Χιμάρα για ενότητα ουσιαστική, για συμφιλίωση από οτιδήποτε στο παρελθόν διαίρεσαι, για αποφυγή της γκρίνιας στο μέλλον. Είναι απόδειξη ότι δεν ευλαβούμαστε προσχηματικά την Παναγία Μητέρα που γιορτάζει σήμερα, αλλά εκπληρώνουμε τη βασική προϋπόθεση για να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδο στον τόπο μας.

Η περιοδεία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου συνεχίζεται στο Αργυρόκαστρο όπου αύριο Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσει με τον οικείο Μητροπολίτη κ. Δημήτριο στον Καθεδρικό της Αναστάσεως του Χριστού και θα συμμετέχει σε Επετειακή Εκδήλωση για τα 20-χρόνα ίδρυσης του Εκκλησιαστικού Λυκείου "Τίμιος Σταυρός".

Πηγή:tachydromos.org