Η γιορτή της Μεγαλόχαρης, της Παναγίας της Θεοτόκου, είναι μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης. Με ευλάβεια και προσκύνηση γιορτάζεται παντού. Με ευλάβεια και προσκύνηση γιορτάστηκε και στο βορειοηπειρωτικό χώρο: στο Βούρκο και τα Ριζά, στο Πωγώνι και τη Δρόπολη, στη Χιμάρα, την Πρεμετή. Παντού.

του Βαγγέλη Παπαχαρήστου

Δύο ήταν τα χαρακτηριστικά της φετινής εορτής: η μεγάλη επιστροφή των Βορειοηπειρωτών από τον ελλαδικό στον βορειοηπειρωτικό χώρο, για να γιορτάσουν στη γενέτειρά τους, τη Βόρεια Ήπειρο και τα λαϊκά ξεφαντώματα, σχεδόν σε κάθε χωριό, για να γιορτάσουν το μεγάλο αυτό γεγονός, να δώσουν ζωντάνια στο χώρο και να τιμήσουν την Μητέρα του Χριστού και Μητέρα όλων μας.

Η Παναγία του Κώσταρι, στο Δήμο Φοινίκης, εφέτος δεν είχε καμία διαφορά από την Παναγία της Τήνου. Όπως στην Τήνο προσέρχονται πιστοί από όλα τα μέρη της Ελλάδος για να προσκυνήσουν και να ξενυχτήσουν, έτσι και στην Παναγία του Κώσταρι, τη θαυματουργή, ήρθαν από τα χωριά του Βούρκου, των Ριζών, τη μακρινή Χιμάρα, το Δέλβινο και τους Αγίους Σαράντα. Ολόκληρη ώρα χρειαζόσουν στην ανάβαση προς το μοναστήρι και στην κατάβαση και η προέλευση των πιστών ξεπέρασε την χιλιάδα. Το προσκύνημα άρχισε από της 19:00 της 14ης και το ξεφάντωμα και το ξενύχτι το απόγευμα της 15ης . Εξαιρετικά τα μέτρα από την εκκλησιαστική επιτροπή και την δημογεροντία του χωριού.

Στον Άγιο Χαράλαμπο των Αγίων Σαράντα οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να έχουν μαζί τους τον Μητροπολίτη Ιεράς Μητρόπολης Αργυρόκαστρου Σεβασμιότατο Δημήτριο, που εκτός από τη Θεία Λειτουργία, επανέλαβε και την 7η ανάμνηση των εγκαινίων του Ιερού Ναού υπό του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας Μακαριοτάτου κκ Αναστασίου, την 15η Αυγούστου 2011. Ανάμεσα στους πιστούς και ο Πρώτος Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα κ. Γρηγόριος Δελαβέκουρας, ο Δήμαρχος Φοινίκης κ. Λεωνίδας Χρήστος, ο πρόεδρος του ΜΕΓΚΑ κ. Χρηστάκης Κίτσιος