Δεκαπενταύγουστος, η μεγάλη εορτή της Παναγιάς στη Δερβιτσάνη

Δεκαπενταύγουστος, η μεγάλη εορτή της Παναγιάς στη Δερβιτσάνη

«...πικράθηκεν ο χάρος ο χαραμοφάης καθώς η Παναγία κυλιότανε στα κιτρολέμονα κι είχε δέσει το δαίμονα στα θεόρατα γιασεμιά της χαρμολύπης...»

Με αυτούς τους στίχους ο γνωστός ποιητής Νίκος Καρούζος υμνεί την Παρθένο Μαρία και συνάμα γεμίζει την καρδιά των χριστιανών με συναισθήματα αγνά, καθαρά, ελπιδοφόρα. Οι απανταχού Έλληνες τιμάμε με κάθε μεγαλοπρέπεια τη μεγάλη Μάνα μας και «κλίνουμε το γόνυ» της καρδιάς μας στη Χάρη της. Ζητάμε τη μεσιτεία της για τη σωτηρία ολόκληρου του ανθρωπίνου γένους και τη βοήθειά της για όλους τους σκοπέλους του καθημερινού μας βίου.

Στον τόπο μας η πλειονότητα των λατρευτικών – θρησκευτικών χώρων τιμά την Παναγία και στον καθορισμένο από το Ορθόδοξο Ημερολόγιό μας χρόνο, εορτάζει λαμπρά όλες τις αφιερωμένες σε Εκείνην ιερές πανηγύρεις.


Δεκαπενταύγουστος 2002 στην πλατεία της Δερβιτσάνης

Προστάτιδα και μεσίτρια λοιπόν της Δερβιτσάνης μας, η Παναγιά. Με τον πανέμορφο ναό της, να δεσπόζει στο κεντρικότερο σημείο του χωριού και να γεμίζει κάθε Κυριακή από τις προσευχές των πιστών. Εκτός αυτού, ενόσω πλησιάζουμε στην καρδιά του Αυγούστου, ο ενοριακός μας ναός έχει την τιμητική του, μιας και πανηγυρίζει ακριβώς στα μισά του μηνός, κατά την εορτή δηλαδή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Τις όλες θρησκευτικές και παραδοσιακές μας συνάξεις πλαισιώνει η μορφή της και ακόμη και ο αυτός ο ήχος του ηπειρώτικου κλαρίνου, μοιρολογά την κοίμησή της.


Δεκαπενταύγουστος 1947 στην παλιά πλατεία της Δερβιτσάνης

Μια μερίδα από δυναμικές ενορίτισσες μετά μεγάλης προθυμίας καθαρίζει και καλλωπίζει την Εκκλησιά. Έπειτα ζυμώνει τους άρτους και σιγοψάλλει τα Εγκώμια. Εδώ αξίζει να πούμε πως αυτές οι λίγες κυρίες δε σταματάνε τη δουλειά εκεί, αλλά συνεχίζουν με πολλά παραδοσιακά εδέσματα, τα οποία προσφέρουν ανήμερα της πανηγύρεως στους εκκλησιαζόμενους.


Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δερβιτσάνης/ Κατά την περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας μαζί με τον Αρχιεπίσκοπό μας κ.κ. Αναστάσιο και το Μητροπολίτη μας κ. Δημήτριο

Η χαρά μας μεγάλη, η ψυχή μας όλο ευτυχία και ζήλο αγγίζει με αυτά τα λίγα υλικά αγαθά κάτι από τον ουρανό.

Είμαστε οι καθημερινοί άνθρωποι της Δερόπολης. Εκείνοι που επιμένουν από καρδιάς να συνδράμουν στην πολυποίκιλη αίγλη της.

Καλή Παναγιά σε όλους μας!

Πηγή: dervitsani.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου