Για την «εξόρμηση» κατά το σύνηθες του καλοκαιριού των κρατικών υπηρεσιών Εφορίας στην περιοχή της Χιμάρας και ευρύτερα της νότιας παράκτιας ζώνης, κάνουν λόγο τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης. Ξενώνες, μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και άλλες εγκαταστάσεις εστίασης δέχονται καθημερινά αυστηρούς ελέγχους που αφορούν στην εγγραφή τους στα εφοριακά μητρώα, την τήρηση βιβλίων και την έκδοση αποδείξεων.

Και πριν δύο εβδομάδες κυκλοφόρησε ανακοίνωση της Διεύθυνσης Ελέγχου και Εφαρμογής της Κεντρικής Υπηρεσίας Εφορίας που έκανε λόγω για τις ποινές που επιβλήθηκαν σε 14 οικογενειακές επιχειρήσεις στη Χιμάρα και τα Εξαμήλια.

Οι έλεγχοι επανελήφθησαν και σήμερα καθώς και τη χθεσινή ημέρα με αποτέλεσμα άλλες τόσες επιχειρήσεις αυτή τη φορά και στο Κηπαρό να κλείσουν για αόριστο χρονικό διάστημα. Εντέχνως μάλιστα υπάρχουν και ποινές τριανταήμερου που μοιάζει γελοία καθώς η τουριστική κίνηση σ’ αυτές τις περιοχές μετά το 15Αύγουστο ατονεί εάν όχι διακόπτεται πλήρως.

Πολλές απ’ τις μικρές αυτές επιχειρήσεις ανήκουν σε ομογενείς που έχουν διευρύνει κάπως τα σπίτια τους προκειμένου τα εκμεταλλευτούν για την στήριξη οικογενειακού εισοδήματος. Παρ ότι νομότυποι οι έλεγχου αυτοί εν τούτοις προκαλούν τόσο με τη συχνότητα τους όσο και με την γεωγραφία στην οποία επικεντρώνονται.

Αυτό μπορεί να κριθεί δεδομένου ότι επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή ως ένας αθέμιτος έλεγχος πάνω στην οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων της περιοχής. Η διάκριση είναι ορατή και μπορεί να καταγγελθεί ότι εξυπηρετεί άμεσα μεγαλύτερες τουριστικές μονάδες που έχουν φυτρώσει στην περιοχή και ανήκουν σε μεγάλα επιχειρησιακά συμφέροντα των Τιράνων.

Η νόμιμη λειτουργία μικρών επιχειρήσεων θα μπορούσε με τη συνδρομή των δημοτικών αρχών να είχε κανονιστεί από νωρίς προηγούμενους μήνες και να μην υφίστανται αυτή την διακριτική και εντελώς καταδικαστική με εξαφάνιση ρήτρα των κρατικών κεντρικών ελέγχων της Εφορίας.

Πηγή:tachydromos.org