Διήμερη επίσκεψη της Πρέσβεως της Ελλάδας στα Τίρανα στην Χιμάρα

Διήμερη επίσκεψη της Πρέσβεως της Ελλάδας στα Τίρανα στην Χιμάρα

E. Σουρανή:«Η ΟΜΟΝΟΙΑ είναι το κοινό σπίτι των Ελλήνων»

Διήμερη επίσκεψη στην Χιμάρα πραγματοποίησε το περασμένο σαββατοκύριακο, η πρέσβις της Ελλάδας στα Τίρανα κυρία Ελένη Σουρανή η οποία συνδυάστηκε με τις εκδηλώσεις των εγκαινίων των νέων γραφείων της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ και του ΚΕΑΔ και της κοπής της παραδοσιακής βασιλόπιτας.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης ήταν το Εννιάχρονο Ελληνικό Σχολείο «ΟΜΗΡΟΣ» όπου η πρέσβις είχε συνάντηση με το διδακτικό προσωπικό και εκπροσώπους των γονέων. Μετά την συνάντηση η κα. Σουρανή ξεναγήθηκε στους χώρους του σχολείου και του παρακείμενου Ιερού Ναού Αγίων Πάντων όπου ενημερώθηκε για την ιστορία του σχολείου και του ναού.

Αμέσως μετά η πρέσβις ζήτησε να περιηγηθεί στο κέντρο της Χιμάρας όπου συνοδεία του αντιπροέδρου της Ομόνοιας κυρίου Διονύση – Φρέντη Μπελέρη, είδε από κοντά τα κτίσματα που είχαν ενταχθεί στο σχέδιο κατεδαφίσεων από την αλβανική κυβέρνηση και τον δήμαρχο Γιώργο Γκόρο.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ κ. Μπελέρης παρέθεσε δείπνο στο οποίο εκτός της πρέσβεως συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής του αλβανικού κοινοβουλίου, Ευάγγελος Ντούλες, μέλη του τοπικού προεδρείου και του γενικού συμβουλίου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ καθώς και ο πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Χειμαρριωτών «Η ΧΕΙΜΑΡΡΑ».

Το πρωί της Κυριακής η πρέσβις συμμετείχε στην θεία λειτουργία που τελέστηκε στον ΙΝ Αγίου Χαραλάμπους στους Δρυμάδες όπου έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους πιστούς που είχαν κατακλύσει τον ναό. Ο πατήρ Ευθύμιος Μπιτζίλης, παρουσία της πρέσβεως, απηύθυνε φλογερό κήρυγμα με αφορμή την παραβολή του ασώτου υιού αντιστοιχίζοντας την ανάγκη επιστροφής των Ελλήνων στο πατρικό σπίτι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Μετά από παράκληση του Ιερέα η πρέσβις απηύθυνε τον δικό της χαιρετισμό όπου αναφέρθηκε στις αξίες του οικουμενικού ελληνισμού.

Στην συνέχεια η πρέσβις συνοδευόμενη από τον κύριο Μπελέρη, τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ, Ευάγγελο Ντούλε, τον πρόεδρο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, Λεωνίδα Παππά και τον πρόεδρο της Ένωσης Χειμαρριωτών Σπύρο Κούτουλα, μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων όπου ενημερώθηκε για τα έργα συντήρησης που εκτελούνται από την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας αλλά και το ζήτημα που έχει προκύψει με την καταπάτηση έκτασης του μοναστηρίου από τον πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Αλβανίας.

Πριν την κοπή της βασιλόπιτας πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των τοπικών γραφείων της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ και του ΚΕΑΔ όπου πέραν της πρέσβεως και των προαναφερθέντων στελεχών της ΕΕΜΜ συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Χρήστος Σκούρτης ο βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ Στέφανος Γκίκας, o πρώην πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και πρώην δήμαρχος Χιμάρα, Βασίλης Μπολάνος και ο επιχειρηματίας πρώην βουλευτής Νικόλαος Νεράντζης ο οποίος παρείχε και το catering της εκδήλωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κύριοι Γκίκας και Σκούρτης έλκουν την καταγωγή τους από την περιοχή της Χιμάρας.

Η κορύφωση των εκδηλώσεων ήλθε με την κοπή της παραδοσιακής βασιλόπιτας και το παραδοσιακό γλέντι που ακολούθησε στα Σπήλαια. Η επιλογή ανοιχτού χώρου για τις εκδηλώσεις είχε θετική απήχηση στον κόσμο ο οποίος ήταν πολυπληθέστερος από κάθε άλλη φορά.

Κατά την κοπή της βασιλόπιτας, ο αντιπρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος, κ. Φρέντης Μπελέρης, έκανε τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, την οποία χαρακτήρισε χρονιά αγώνων. «Περάσαμε μια χρονιά αγώνων για την περιοχή μας με επιτυχίες και νίκες, οι οποίες οφείλονται στην ενότητα που επιδείξαμε σαν κοινότητα». Στην συνέχεια με αφορμή τα εγκαίνια των νέων γραφείων συμπλήρωσε, «Θέλω να ζητήσω ειλικρινά συγνώμη σε όσους στεναχώρησε η ΟΜΟΝΟΙΑ όλα αυτά τα χρόνια. Φιλοδοξώ να νέα γραφεία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ να είναι το σπίτι του κάθε κατοίκου της Χιμάρας.»

Κατά τον χαιρετισμό της, η πρέσβις τόνισε την στήριξη της Ελλάδας στα ζητήματα της Εθνικής Ελληνικής μειονότητας και εμφανώς συγκινημένη ζήτησε την συσπείρωση των δυνάμεων του ελληνισμού και τόνισε ότι «Η ΟΜΟΝΟΙΑ είναι το κοινό σπίτι των Ελλήνων».

Εκ μέρους της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, ο κύριος Βασίλης Μπολάνος προσέφερε στην πρέσβι ως αναμνηστικό ένα αγαλματίδιο της μυθικής Χίμαιρας από την οποία έλαβε το όνομά της η περιοχή της Χιμάρας (ΦΟΙΒΟΣ ΧΙΜΑΙΡΑΝ ΕΠΟΛΙΣΕΝ).

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου