Χιμάρα: Περιβαλλοντική καταστροφή στην παραλία της Παλάσας

Χιμάρα: Περιβαλλοντική καταστροφή στην παραλία της Παλάσας

Περιβαλλοντική καταστροφή έχει προκαλέσει η κατασκευαστική εταιρία GJIKURIA Shpk, η οποία έχει αναλάβει την εκτέλεση έργων νέου οικισμού στην παραλία της Παλάσας, για λογαριασμό της εταιρίας MANE TCI. Για το λόγο αυτό η Υπηρεσία Επιθεώρησης Υδάτων του Αλβανικού Υπουργείου Γεωργίας, μετά από αυτοψία στην παραλία επέβαλε πρόστιμο 5 εκατομμυρίων λεκ, δηλαδή σχεδόν 3500 ευρώ.

Σύμφωνα με το περιοδικό MONITOR, οι επιθεωρητές του Υπουργείου, κινητοποιήθηκαν μετά από καταγγελία κατοίκων της περιοχής για τις πρακτικές που ακολουθεί η εταιρία Gjikouria Shpk στην διάρκεια της εκτέλεσης των έργων και στην μονάδα κατασκευής σκυροδέματος που έχει κατασκευάσει κοντά στο εργοτάξιο. Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν εκτεταμένες ζημιές στο ξερόλακο της Παλάσας, ο οποίος είναι φυσικό μνημείο και στην παραλία της Παλάσας.

Αναλυτικά, διαπιστώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις από την εταιρία Gjikuria Shpk:
- Έχει πάρει παράνομα αμμοχάλικο από τον ξερόλακο της Παλάσας προκαλώντας ζημιά στην κοίτη του ποταμού.
- Έχει αφαιρέσει άμμο και χαλίκι από την παραλία, χωρίς να έχει την άδεια που απαιτείται από τις αρμόδιες αρχές.
- Η μονάδα κατασκευής σκυροδέματος που έχει κατασκευαστεί δίπλα στο εργοτάξιο διοχέτευε τα υπολείμματα της κατευθείαν στη θάλασσα, προκαλώντας οικολογική καταστροφή με την μόλυνση των υδάτων.
Και το χειρότερο:
- Η εταιρία έχει ρίξει τα μπάζα από τις εκσκαφές στην παραλία με σκοπό την επέκταση του κτήματος προς την θάλασσα, παίρνοντας μέρος της παραλίας.

Η εταιρεία Gjikuria Shpk ανήκει στον εργολάβο Μήλο Γκικουρία ο όποιος κατάγεται από το χωριό Δρυμάδες και έχει αναλάβει την κατασκευή πολλών δημοσίων έργων στην Χιμάρα από την δημοτική αρχή και την Αλβανική κυβέρνηση. Η ίδια εταιρία κατεδάφισε, για λογαριασμό του Δήμου Χιμάρας το δημοτικό σχολείο στην Παλάσα προκαλώντας την οργή των κατοίκων του χωριού.

Μετά την επιβολή του "τεράστιου" προστίμου, η εταιρεία Γκικούρια συνέχισε της εργασίες κατασκευής του νέου οικοισμού στην παραλία της Παλάσας στο κτήμα με έκταση 178.000 τμ που έχει καταπατήσει ο καναλάρχης Ζαμίρ Μάνε.

Ο Εκσκαφέας


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου