Οι ομογενείς προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανό τον ελληνισμό στη Βόρειο Ήπειρο


Να κρατήσουν πάση θυσία τον ελληνισμό σε όλα τα μειονοτικά χωριά της Αλβανίας προσπαθούν οι Βορειοηπειρώτες, παρά τις δυσκολίες που ορθώνονται βουνό μπροστά τους.

«Ήταν αυτό το κομμάτι που μόνο εδώ με συμπληρώνει. Νιώθω και μια ψυχική ικανοποίηση και χρέος μας αν θέλετε να στηρίζουμε τον τόπο μας να μην ξεχνάμε τις ρίζες μας, την χαρά αυτών των ανθρώπων να βλέπουν να επιστρέφουμε. Αυτός ο τόπος έχει μεγάλη ιστορία πίσω του, κάθε πέτρα πονάει» ανέφερε η Μαριέττα Τσίλη στην κάμερα του Star.

Σπούδασε νηπιαγωγός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τώρα μεταλαμπαδεύει την ελληνική παιδεία στα ελληνόπουλα της Βορείου Ηπείρου. Η Λιβαδειά είναι ένα Κεφαλοχώρι 17 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ηγουμενίτσα με αμιγή ελληνικό πληθυσμό. Κάποτε εδώ ζούσαν περισσότεροι από 1.000 κάτοικοι όμως σήμερα δεν φτάνουν ούτε τους 250.

Τόσο κοντά από την μητέρα Ελλάδα όπως λένε οι Βορειοηπειρώτες, αλλά τόσο εγκαταλειμμένοι νιώθουν. Να ξαναζωντανέψουν τα χωριά της Βορείου Ηπείρου θέλουν, για αυτό και πολλοί νέοι επιστρέφουν σε αυτά.

Μετά το ρεπορτάζ του Star και την ανάδειξη του ζητήματος στην Χειμάρρα όπου οι αλβανικές αρχές ζητούν από τους Έλληνες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να τα γκρεμίσουν με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη, το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε δια του Υφυπουργού Εξωτερικών - Αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Γιάννη Αμανατίδη.

Κάλεσε τους Αλβανούς να ακυρώσουν την κατεδάφιση, ενώ τόνισε σε αυστηρό ύφος ότι ένας από τους όρους για την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας στην Ε. Ε είναι ο σεβασμός της ελληνικής μειονότητας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια