Διέρρηξαν τους Αγίους Πάντες


Έκλεψαν εικόνες αγίων


Τα ξημερώματα της Δευτέρας 2/4/12 οι υπεύθυνοι της εκκλησίας των Αγίων Πάντων βρήκαν την πόρτα του ναού παραβιασμένη. Ο ναός δεν έχει υποστεί ζημιές στον εσωτερικό χώρο, αλλά εκλάπησαν πάρα πολλές εικόνες άγνωστης μέχρι στιγμής αξίας. Το τελευταίο έτος, στην περιοχή της Χιμάρας, έχουν αυξηθεί δραματικά οι διαρρήξεις. Πριν από έναν μήνα μάλιστα ένα άλλο πρωτοφανές περιστατικό είχε συμβεί, κάποιοι κλέφτες εκμεταλλευόμενοι τις μακροσκελείς διακοπές ρεύματος, έκλεψαν πολλά μέτρα καλωδίου ηλεκτροδότησης απ' τους πυλώνες της περιοχής των Δρυμάδων.

Να θυμίσουμε πως η διάρρηξη εκκλησιαστικών ναών απ' τους Αλβανούς έχει γίνει της μόδας μιας και πρόσφατα είχαμε αρκετά παρόμοια κρούσματα στην ευρύτερη περιοχή. Τα περιστατικά αυτά είχαν προκαλέσει και την παρέμβαση του κ. Ντούλε που πολύ εύστοχα είχε πει:

Ενημερώθηκα για την περίπτωση κλοπών στην εκκλησία-πολιτιστικό μνημείο του χωριού Βουλιαρατίου, το συμβάν όμως δεν είναι μοναδικό, ξεκινώντας από τη Μοσχόπολη στην Κορυτσά, την Ελεούσα στην Πρεμετή,τη Δρόβιανη στο Δέλβινο, το Λάμποβο του Σταυρού στο Αργυρόκαστρο, ή το Ζερβάτες , η Δερβιτσάνη, είναι περιπτώσεις που άκομα οι αυτουργοί δεν έχουν συλληφθεί. Και είναι τυπικές περιπτώσεις. Πλήττονται ειδικά αυτές οι εκκλησίες που είναι πολιτιστικά μνημεία και είναι ευνόητο πως οι αξίες που κλέβονται σ΄αυτές τις «επιχειρήσεις» είναι ανεκτίμητες.Κατά μια γενικότερη οπτική γωνία ως αξίες της πολιτιστικής κληρονομιάς, και παράλληλα ανεκτίμητες πνευματικές αξίες για τους πιστούς και την Εκκλησία.

Η εκκλησία των Αγίων Πάντων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και οφείλουμε να την διαφυλάξουμε. Ο ναός πέρασε από χίλια κύματα κατά την εποχή του Χότζα και όπως όλα δείχνουν οι δυσκολίες θα συνεχιστούν.

Θα ακολουθήσει φωτογραφικό υλικό.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε να μην υπάρξουν άλλα τέτοια λυπηρά περιστατικά στο μέλλον.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου