Τράπεζα έβαλε λουκέτο στο υποκατάστημα της Χιμάρας μετά τις κατεδαφίσεις

Τράπεζα έβαλε λουκέτο στο υποκατάστημα της Χιμάρας μετά τις κατεδαφίσεις

Το Ιανουάριο του 2016 κατεδαφίστηκαν 3 κτίρια τα οποία φιλοξενούσαν πολλές επιχειρήσεις και δύο υποκαταστήματα τραπεζών. Το υποκατάστημα της τράπεζας Societe Generale Albania Bank έχει κλείσει οριστικά και έχει κλείσει και τους λογαριασμούς των καταθετών καθώς δεν σκοπεύει να ξαναλειτουργήσει στην Χιμάρα.

Οι μπουλντόζες και οι φάλαγγες του ΙΝUK δεν κατεδαφίζουν απλά κτίρια, αυτοί κατεδαφίζουν περιουσίες που χτίστηκαν με κόπους και ιδρώτα δεκαετιών. Οι δύο από τις τρεις οικογένειες που τους κατεδάφισαν τα κτίρια τον Ιανουάριο του 2016, έχουν ήδη εγκαταλείψει την Χιμάρα, όπως έκαναν και πολλές άλλες οικογένειες αυτοχθόνων Χιμαριωτών που τους κατεδάφισαν τις επιχείρησης στο παρελθόν. Έφυγαν γιατί μαζί με τα κτίρια γκρεμίστηκε και η ελπίδα ότι μπορούν να ζήσουν και να ευημερήσουν στην Χιμάρα με την δουλειά τους και τον ιδρώτα τους.

Γιατί αποφάσισε η πρώτη ιδιωτική τράπεζα στην Χιμάρα, να εγκατάλειψη την περιοχή μετά από 12 χρόνια επιτυχής λειτουργίας; Η τράπεζα που εγκατέλειψε την Χιμάρα, ανήκει σε έναν από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους του κόσμου και θα μπορούσε εύκολα να ξαναλειτουργήσει σε άλλο χώρο όπως έκανε η άλλη τράπεζα, άρα η κατεδάφιση του υποκαταστήματος δεν είναι η μόνη αιτία που έβαλε οριστικά λουκέτο.

Η άλλη και πιο σοβαρή αιτία είναι η η φτώχεια, η μιζέρια και η έλλειψη προοπτικής της ανάπτυξης που έχει πλακώσει την Χιμάρα.

Εν ονόματι της ανάπτυξης γκρεμίζονται σπίτια και οι περιουσίες αλλά η ανάπτυξη και η ευημερία δεν έρχονται με ένα περιφερειακό και ένα παραλιακό δρόμο. Την ανάπτυξη και την ευημερία την φέρνει η δουλειά των ανθρώπων, τα κεφαλαία των τραπεζών και η αξιοποίηση της γης και της περιουσίας που δεν μπορούν να αξιολογηθούν και να αποδώσουν ανάπτυξη για όσο καιρό δεν έχουν δοθεί τίτλοι ιδιοκτησίας στους νόμιμους ιδιοκτήτες της Χιμάρας, τον λαό της Χιμάρας.

Εν ονόματι της ανάπτυξης στην Χιμάρα κατεδαφίζουν σπίτια, επιχειρήσεις, περιουσίες και ελπίδες.

Πόση "ανάπτυξη" θα αντέξουμε ακόμα;

Ο Εκσκαφέας

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου