Τα τελευταία γεγονότα στην Χιμάρα με την ποινική δίωξη κατά αυτοχθόνων κατοίκων οι οποίοι είχαν καταφέρει να εγγράψουν τα κτήματα τους στο Κτηματολόγιο Αυλώνας, με την κατηγορία πλαστογράφησης, μου θύμισε ένα περιστατικό που συνέβη το 2008 σε μια συνάντηση στην παραλία του χωριού Κεπαρό.

Το 2008, ήμουν μέλος μιας ομάδας εργασίας η οποία έκανε μια μελέτη στην Χιμάρα με θέμα την ιδιοκτησία, για λογαριασμό της Πρεσβείας των ΗΠΑ στα Τίρανα. Η ομάδα έπαιρνε συνέντευξη από τους κατοίκους της περιοχής και με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης θα πρότεινε στην πρεσβεία μια λύση η μια νομική πλατφόρμα που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στην απόδοση της ιδιοκτησίας στους νόμιμους ιδιοκτήτες στην Χιμάρα.

Οι ερωτηθέντες απαντούσαν σε μια σειρά ερωτήσεων που ήταν οι ίδιες ερωτήσεις για όλους και απ' τις απαντήσεις η ομάδα μελέτης θα έβγαζε τα συμπεράσματα για την μελέτη.

Η πρώτη ερώτηση ήταν:
"Πως βγάζεις τα προς το ζην;"

Ο ερωτηθείς Α.Π. από το Κεπαρό απάντησε:
"Εγώ ζω κλέβοντας τις ελιές μου".

Όταν τον ρώτησαν τη εννοούσε, εξήγησε:

"Η οικογένεια μου έχει πολλά κτήματα με ελιές τις οποίες εγώ καλλιεργώ και βγάζω ένα καλό εισόδημα αλλά εγώ δεν έχω τίτλο ιδιοκτησίας γιατί τα κτήματα αυτά έχουν δοθεί ως ιδιοκτησία σε άλλους με βάση το νόμο 7501. Δηλαδή σύμφωνα με το νόμο αυτό εγώ της ΚΛΈΒΩ αυτές τις ελιές, παρόλο που αυτά τα κτήματα ήταν και είναι δικά μου".

Μετά τον σχηματισμό της Ειδικής Επιτροπής (Task force) στις αρχές του 2014 από την κυβέρνηση Ράμα για τον έλεγχο των τίτλων ιδιοκτησίας στην Χιμάρα βλέπουμε ότι ο Εισαγγελέας Αυλώνας έχει αναλάβει κατηγορίες για κλοπή περιουσίας μέσω πλαστογραφίας.

Μέχρι τώρα τουλάχιστον σε έξι περιπτώσεις αυτόχθονες κάτοικοι της Χιμάρας διώκονται ποινικά γιατί είχαν το πείσμα και την επιμονή να ακολουθήσουν την χρονοβόρα διαδικασία που στην καλύτερη των περιπτώσεων διαρκεί από 5 μέχρι 15 χρόνια.

Το περίεργο είναι ότι σε όλες τις περιπτώσεις διώκονται Χιμαραίοι που ήταν και είναι κάτοικοι της Χιμάρας και οι οποίοι έχουν πάρει τα κτήματα που ανήκαν στην οικογένεια τους.

Σε καμία περίπτωση δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για περιπτώσεις που έχουν καταγγελθεί από τις τοπικές και κοινοτικές αρχές της Χιμάρας η κατά ανθρώπων με καταγωγή από άλλες περιοχές της Αλβανίας και που δεν ήταν ποτέ κάτοικοι η κατάγονται από την Χιμάρα και έχουν πάρει τα κτήματα αυτά μέσω πλαστογραφίας.

Πίσω στην συνέντευξη,

Η τελευταία ερώτηση που έκανε η ομάδα των μελετητών στον κ. Α.Π. ήταν: "Πως νομίζετε ότι μπορεί να λυθεί το θέμα ιδιοκτησίας στην Χιμάρα;"

Ο Α.Π. έβαλε το χέρι του μέσα στο δεξί τσέπη του σακακιού του και έβγαλε ένα μικρό κομμάτι δυναμίτη ΤΝΤ το οποίο το κοπάνησε δυνατά πάνω στο τραπέζι φωνάζοντας: "ΑΥΤΗ ΕΊΝΑΙ Η ΛΎΣΗ."

Διευκρίνιση: Ο σωστός Χιμαραίος, πάντα κρατάει στην τσέπη του ένα κομμάτι δυναμίτη για να πάει κάνα ψάρι το βράδυ σπίτι του, όπως ο κ. Α.Π.

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι η προσφυγή στην βία είναι η λύση στο θέμα της ιδιοκτησίας στην Χιμάρα και καταδικάζω την κάθε μορφή βίας ως λύση η μέσω για την επίλυση για κάθε είδους προβλήματος στην Χιμάρα.

ΌΜΩΣ, η κατάσταση στην Χιμάρα (όσον αφορά το θέμα της ιδιοκτησίας) με την εφαρμογή του περιβόητου νόμου "Περί ανάπτυξης τουρισμού" που ανοίγει το δρόμο στην αρπαγή της περιουσίας των αυτοχθόνων κατοίκων της Χιμάρας, προς όφελος της μαφίας και ανθρώπων με πολιτική εξουσία, θυμίζει ένα μεγάλο κομμάτι δυναμίτη που σπρώχνεται όλο και πιο κοντά στην φωτιά.

Ο Εκσκαφέας