Μια λιτή και γενική ανακοίνωση του Δήμου Χιμάρας, που φέρει την υπογραφή του Δημάρχου, καλεί όλους τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στο κέντρο της πόλης της Χιμάρας να παρουσιάσουν τα πιστοποιητικά ιδιοκτησίας στα γραφεία του δήμου.

Μια εναέρια φωτογραφία συνοδεύει την ανακοίνωση όπου έχει περικυκλωθεί με κόκκινη γραμμή το κέντρο της πόλης, που συμπεριλαμβάνει όλο το κέντρο της πόλης εντός του "μικρού δακτυλίου".

Τι κρύβεται πίσω από αυτή την λιτή ανακοίνωση;

Στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αλβανίας στην Χιμάρα το Δεκέμβρη του 2015, αποφασίστηκε η κατασκευή νέου κτιρίου για το Δημαρχείο και με μια νέα κεντρική πλατεία μπροστά από το κτίριο (δείτε εδώ την σχετική ανακοίνωση).

Εφόσον ο χώρος ανάμεσα στο κτίριο του Κέντρου Υγείας και το Νηπιαγωγείο της Χιμάρας κρίθηκε λίγος για τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Ράμα και δεν υπάρχει ελεύθερο οικόπεδο για το σκοπό αυτό, θα γίνουν απαλλοτριώσεις και κατεδαφίσεις κτιρίων για να δημιουργηθεί ο απαιτούμενος ελεύθερος χώρος για το νέο Δημαρχείο και την νέα κεντρική πλατεία.

Το δημαρχείο δεν αναφέρει τον πραγματικό σκοπό στην ανακοίνωση αλλά γνωρίζουμε ότι η καταγραφή που θέλει να κάνει το Δημαρχείο έχει σκοπό να εντοπίσει ελεύθερα οικόπεδα και να υπολογίσουν το κόστος απαλλοτρίωσης για τα κτήματα που έχουν τίτλο ιδιοκτησίας από το κτηματολόγιο Αυλώνας. Διευκρινίζουμε ότι κάθε οικόπεδο το οποίο δεν έχει τίτλο ιδιοκτησίας από το Κτηματολόγιο, θεωρείτε ΕΛΕΥΘΕΡΟ και θα κρατικοποιηθεί (καταπατηθεί) και ο ιδιοκτήτης δεν θα αποζημιωθεί. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται και αυτοί που έχουν αποφάσεις δικαστηρίου ή αποφάσεις Επιτροπής Επιστροφής Περιουσίας που τους αναγνωρίζει την ιδιοκτησία αλλά δεν έχουν καταφέρει να εγγράψουν την ακίνητη περιουσία τους στο κτηματολόγιο Αυλώνας.

Επίσης κτίρια που εμποδίζουν το νέο σχέδιο αλλά δεν έχουν πιστοποιητικά ιδιοκτησίας θα κατεδαφιστούν χωρίς αποζημίωση.

Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα και για αυτούς που έχουν τίτλο ιδιοκτησίας καθώς θα αποζημιωθούν με το πόσο τον 31 ευρώ ανά τμ. (4.4350 λεκ/τμ) σύμφωνα με τον κρατικό πίνακα αξιών για την πόλη της Χιμάρας (δείτε τον εδώ).

Δηλαδή ο ιδιοκτήτης ενός κτήματος 200τμ που έχει εμπορική αξία άνω των 100.000 ευρώ, θα πάρει από το κράτος το αστρονομικό ποσό των 6.200 ευρώ.