Θυμάστε τον μικρό σιδερένιο σταυρό που στεκόταν πεισματικά στο πέρασμα του Λογαρά, που άντεξε τον βοριά, τα χιόνια, το χαλάζι και τις αστραπές, δυστυχώς υπέκυψε στα κτυπήματα τον αγνώστων;

Οι κάτοικοι της Χιμάρας το τοποθέτησαν με αγάπη πάνω στο μνημείο του Αγίου Κοσμά στο πέρασμα του Λογαρά για να περιμένει με μια ανοικτή αγκαλιά τους ταξιδιώτες που επέστρεφαν στην Χιμάρα και για να εύχεται καλό ταξίδι σε όλους αυτούς που έφευγαν πάνω στο ίδιο μονοπάτι που πριν από 236 χρόνια πέρασε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός στο ταξίδι του χωρίς επιστροφή προς την Αλβανική ενδοχώρα.

Πολλοί από εμάς έχουμε τοποθετήσει λάδι και κεριά στον Άγιο μαζί με την αγάπη μας, για να μπορούν να ανάψουν οι ταξιδιώτες την λάμπα που θα τους φωτίζει το ταξίδι τους. Πολλοί από εμάς έχουμε ανάψει την φλόγα του Αγίου, για να μας φωτίσει με αγάπη και σοφία για να πορευτούμε στις δύσκολες μέρες που έχουν πλακώσει την Χιμάρα. Αυτή η φλόγα που έκαιγε μέρα και νύχτα, ζέστανε τις καρδιές των ξενιτεμένων που γύρισαν στα σπίτια τους και φώτιζε τα βουρκωμένα μάτια τους για να δουν την όμορφη πατρίδα τους.

Αυτός ο Σταυρός ήταν η αγάπη του Αγίου που μας περίμενε όλους σαν μια ανοικτή αγκαλιά γεμάτη ζεστασιά πάνω σε αυτό το παγωμένο πέρασμα.

Ο σταυρός δεν υπάρχει πια και η φλόγα του Κυρίου δεν καίει πια στον Άγιο που κάποια δειλά χέρια κατέστρεψαν. Όμως εγώ πιστεύω ότι στην Χιμάρα υπάρχει ακόμα αγάπη και αφοσίωση, πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι με ψυχή και πίστη που θα ξαναχτίσουν τον Άγιο μεγαλύτερο και δυνατότερο για να εκπέμπει περισσότερο φως και να δώσει μεγαλύτερη αγάπη σε όλους μας. Έχω πίστη στον Μακαριώτατο Αναστάσιο και στην Εκκλησια μας ότι ο Άγιος θα φωτίσει ξανά από το πέρασμα του Λογαρά πάνω στα βουνά της Χιμάρας.

Δυστυχώς τα κατάφεραν να κλείσουν την αγκαλιά του Αγίου και να σβήσουν το φως που άναψε 236 χρόνια πριν. Κατάφεραν να σβήσουν μια φλόγα και να κλείσουν μια αγκαλιά. Δεν θα καταφέρουν όμως ποτέ να σβήσουν την φλόγα και την πίστη μέσα στις καρδιές μας. Τον Άγιο θα τον ξαναφτιάξουμε, μεγαλύτερο και λαμπρότερο για να μας φωτίσει για αλλά 2236 χρόνια.

Η πίστη και η Χιμάρα δεν σβήνουν.

Ο Εκσκαφέας