Η απογραφή κτημάτων στις Δρυμάδες. Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν;

Η απογραφή κτημάτων στις Δρυμάδες. Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν;

Μια απλή αφίσα και μια λιτή ανακοίνωση που προκάλεσαν μεγάλο ενδιαφέρον και προβληματισμό.

Ουσιαστικά, η απογραφή είναι το τελικό στάδιο εφαρμογής του νόμου 7501, καθώς θα βασίζετε νομικά σε αυτό το νόμο και πρακτικά η απογραφή θα βασιστεί στο μοίρασμα και στους τίτλους ιδιοκτησίας που έχουν δοθεί με βάση αυτό το νόμο.

Το μεγαλύτερο νομικό αποτέλεσμα που θα έχει αυτή η απογραφή είναι ότι θα κάνει την εφαρμογή του νόμου 7501 στις Δρυμάδες τελική και μη αναστρέψιμη.

Πολλοί έχουν πάρει κτήματα με βάση το νόμο αυτό από τα πολλαπλά μοιράσματα που έκαναν οι "τοπική άρχοντες" από το 1991 μέχρι και σήμερα. (Ο νομός αυτός ισχύει ακόμα και συνεχίζει να εφαρμόζετε και από το τωρίνο Δημαρχείο).

Όμως, Ποιοι θα κερδίσουν και ποιοι θα χάσουν από αυτή την απογραφή;

Κερδίζουν οι νόμιμοι:
Με την εγγραφή των κτημάτων στο Κτηματολόγιο με βάση τον νόμο 7501, θα κερδίσουν όλοι αυτοί που έχουν πάρει νόμιμα τα κτήματα ή της οικογένειας τους χωρίς να αδικήσουν κάποιον.

Θα κερδίσουν όλοι αυτοί που έχουν πάρει τα κτήματα της οικογενείας τους και τον συγγενών τους με την υπόσχεση ότι όταν τα κτήματα θα εγγραφούν θα τα μοιράσουν με αυτούς. Προσωπικά πιστεύω ότι έχει απομείνει και κάποιος τίμιος.

Οι τυχεροί:
Θα κερδίσουν και όλοι αυτοί που έχουν πάρει κτήματα που ανήκαν στην εκκλησία και με την συγκατάθεση των εκπροσώπων της, τους έχουν παραχωρηθεί αυτά τα κτήματα για "ανθρωπιστικούς σκοπούς".

Οι έξυπνοι:
Κερδισμένη θα βγουν και λίγοι προνομιούχοι που εκμεταλλευόμενοι την θέση τους στην τοπική αρχή κατάφεραν να πάρουν κτήματα που έγιναν καλλιεργήσιμα από τον αγροτικό συνεταιρισμό επί δικτατορίας και θεωρήθηκαν ως "χωρίς ιδιοκτήτη".

Οι πονηροί:
Αυτοί που έχουν πάρει τα κτήματα τον συγγενών τους με την υπόσχεση να τα μοιρασουν αλλά δεν σκοπεύουν να το κάνουν.

Και αυτοί που πήραν περισσότερα κτήματα από ότι τους ανήκαν, διεκδικώντας κτήματα νεκρών συγγενών και οικογενειών που είχαν εγκαταλείψει το χωριό εδώ και καιρό ή δεν έχουν αφήσει απογόνους να τα διεκδικήσουν, θα βγούνε κερδισμένη.

Οι προνομιούχοι:
Αυτή που είχαν την θέση και την σφραγίδα και που εκμεταλλεύτηκαν γράφοντας σε συγγενικά τους πρόσωπα χιλιάδες μέτρα τα οποία στην συνέχεια μοσχοπούλησαν και τώρα θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν την απάτη.

Οι παράνομοι:
Άνθρωποι που δεν είχαν καμία σχέση με το χωριό και την Χιμάρα αλλά εκμεταλλεύτηκαν την διεφθαρμένη (κατά καιρούς) τοπική αυτοδιοίκηση και πήραν κτήματα που δεν τους ανήκαν και που πλήρωσαν με λεφτά ή με χαρές και διευκόλυνσης. Όλοι αυτοί που αγόρασαν κτήματα για ένα κομμάτι ψωμί επειδή αυτός που τα πούλησε δεν τα είχε δικά του και ήξερε ότι δεν του ανήκαν, περίμεναν υπομονετικά αυτή την εγγραφή για να ολοκληρώσουν την αρπαγή.

Όσοι από εσάς δεν ανοικέτε σε μια από της παραπάνω κατηγορίες, τότε ΕΊΣΤΕ ΟI ΧΑΜΈΝΟΙ.

Ο μεγαλύτερος χαμένος σε αυτή την ιστορία είναι ο λαός της Χιμάρας που ήλπιζε ότι το μοίρασμα της αγροτικής γης που έγινε με βάση του καταστροφικού νόμου 7501 θα καταργηθεί.

Το 2003 έγινε μια απόπειρα απογραφής στο χωριό Κηπαρό που εμποδίστηκε από τον τότε Δήμαρχο Βασίλη Μπολάνο. Το σημερινό Δημαρχείο δεν φαίνεται να έχει τέτοιο σκοπό και το χωριό Δρυμάδες είναι διχασμένο και δεν φαίνεται να έχει μια κοινή φωνή κατά η υπέρ της απογραφής.

Εάν η απογραφή γίνει στο χωριό Δρυμάδες, τότε αυτό θα αποτελέσει προηγούμενο για όλη την Χιμάρα και θα εφαρμοστεί ανάλογη απογραφή σε όλα τα χωριά της Χιμάρας.

Ο Εκσκαφέας

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου