Στις 12 Ιανουαρίου του 2014, σε μια αιφνιδιαστική έφοδο της Εθνικής Υπηρεσία Ελέγχου Πολεοδομίας (INUK), κατεδαφίζονται 4 σπίτια που ανίκανη στην οικογένεια Ντούνη.

Πως και γιατί έγιναν αυτές η κατεδαφίσεις; ποιον εξυπηρετούσαν και τη πήγε στραβά;

Όλα ξεκινούν στις 20 Απριλίου του 2006 όταν η Επιτροπή Επιστροφής της Γης στην Αυλώνα, αποφασίζει να "επιστρέψει" στο Γ. B. Γκιόκα ένα κτήμα 40.000 τ.μ στον Περίβολο Δρυμάδων.

Αργότερα, η ίδια Επιτροπή με την απόφαση 1316 με ημερομηνία 20 Νοεμβρίου 2011, κηρύσσει άκυρη την πρώτη απόφαση καθώς προκύπτουν σοβαρές καταγγελίες για πλαστογραφήσεις σε έγγραφα που που είχαν εκδοθεί απ' τον πρώην δήμαρχο Βίκτορα Μάτο, σχετικά με αυτήν την απόφαση από τους αληθινούς ιδιοκτήτες (οι οικογένειες Μπίφσα, Ρούτση και Ντούνη) που έχουν την ιδιοκτησία σε αυτό το κτήμα.

Στο μεταξύ το κτήμα έχει πουληθεί από το 2009 στην εταιρεία EDIL AL IT Shpk, η οποία το 2012 παίρνει άδεια από το δημαρχείο της Χιμάρας για να χτίσει το τουριστικό θέρετρο "Γονέα - Περίβολο" στην ίδια έκταση με επιφάνεια 40.000 τ.μ.

Για να πάρουν την έγκριση της άδειας από την Εθνική Επιτροπή Πολεοδομίας, έπρεπε να λύσουν ένα "μικρό προβληματάκι" πρώτα:

Η οικογένεια Ντούνη είχε χτίσει τέσσερα κτίρια μέσα στο κτήμα που είχε δοθεί η άδεια για το "τουριστικό θέρετρο"!

Γι' αυτό το λόγο στέλνουν άρον άρον, Σαββατιάτικα, την Υπηρεσία Ελέγχου Πολεοδομίας, το γνωστό INUK μαζί με τον Γενικό Διευθυντή της Υπηρεσίαs, Zyhdi Dajti, για να κατεδαφίσουν τα κτίρια εντός της ημέρας χωρίς να στείλουν προειδοποίηση η χρόνο να αντιδράσει η οικογένεια Ντούνη.

Έτσι, ο μεγαλοεργολάβος νόμιζε ότι έλυσε το θέμα και άνοιξε ο δρόμος για να πάρουν την έγκριση από την Εθνική Επιτροπή Πολεοδομίας.

ΌΜΩΣ προέκυψαν κάποιο επιπλέον "μικρά" προβλήματα!!!

1. Η οικογένεια Ντούνη είχε άδεια οικοδόμησης από τον Δήμο της Χιμάρας που είχε εγκριθεί το 2010.
2. Μέλη της οικογένειας Ντούνη είναι Αμερικάνοι πολίτες.

Έτσι το θέμα έφτασε στα δικαστήρια και στην Αμερικανική Πρεσβεία και ο πρωθυπουργός που είναι και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Πολεοδομίας αναγκάζετε να απορρίψει την έγκριση της αδείας που είχε εκδώσει το Δημαρχείο της Χιμάρας το 2012 για την ανέγερση του τουριστικού θέρετρου.

Έχει και συνέχεια,

Ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσία Πολεοδομίας (INUK) o Zyhdi Dajti, φέρεται να έχει "λύσει" και άλλες τέτοιου είδους προβλημάτων κατεδαφίζοντας και άλλα σπίτια με άδειες που ανήκαν σε φτωχές οικογένειες για να ανοίξει το δρόμο σε μεγαλοεπενδυτές ώστε να χτίσουν μεγάλες πολυκατοικίες ή τουριστικά θέρετρα, γι' αυτό το Δικαστήριο των Τιράνων με την απόφαση υπ. άριθ. 1339 ημερομηνίας 19 Ιουνίου 2014 διατάζει την σύλληψη του Zyhdi Dajti για κατάχρηση εξουσίας και καταστροφή περιουσίας. Την ίδια μέρα ο ίδιος παραδόθηκε στην αστυνομία Αυλώνας και από τότε έπαψε να είναι Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσία Πολεοδομίας.

Πόσα σπίτια και επιχειρήσεις Χιμαριωτών θα κατεδαφιστούν ακόμα για να ανοίξουν το δρόμο στους μεγαλοκαρχαρίες με τα μεγαλεπήβολα σχέδια για "τουριστικά θέρετρα" στην Χιμάρα;

Ο Εκσκαφέας