Μετά τη διακοπή των εργασιών τον Ιανουάριο λόγω των διαμαρτυριών των κατοίκων, η εταιρεία που κατασκευάζει τον υδραγωγό της Χιμάρας, στον ποταμό Σούσιτσα επανεκκίνησε τις εργασίες την Τετάρτη, 12 Μαρτίου, παρά την εκκρεμή δικαστική προσφυγή και την έντονη αντίδραση των κατοίκων από 30 χωριά της κοιλάδας του Αώου.
«Οι εργασίες είχαν σταματήσει και η άδεια είχε λήξει. Ωστόσο, πριν από περίπου μία εβδομάδα, εκδόθηκε νέα άδεια, παρόλο που αντιδρούμε σθεναρά», δήλωσε κάτοικος της περιοχής.
Την Τετάρτη, μια ομάδα 40-50 κατοίκων που ήταν συγκεντρωμένοι στο Κούτσι για άλλα θέματα, συμπεριλαμβανομένου του ημιτελούς υδραγωγού του χωριού, ήρθαν αντιμέτωποι με τους εργάτες της εταιρείας και τους ζήτησαν να σταματήσουν τις εργασίες.
«Ήταν αυθόρμητο. Βρήκαμε τους εργάτες και τους ζητήσαμε να συζητήσουμε, καθώς περιμένουμε απαντήσεις από τις αρχές. Τους είπαμε να αποχωρήσουν μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα», ανέφερουν κάτοικοι. Οι εργάτες επικοινώνησαν με τους προϊσταμένους και την αστυνομία, στη συνέχεια αποχώρησαν μαζί με τον εξοπλισμό τους. Ωστόσο, ο ίδιος θεωρεί πως η αποχώρησή τους ήταν προσωρινή, καθώς την Πέμπτη, 13 Μαρτίου, η εταιρεία επέστρεψε με συνοδεία αστυνομικών.
Παρότι δεν υπήρξε νέα διαμαρτυρία, οι κάτοικοι εξακολουθούν να αναμένουν επίσημες διευκρινίσεις, χωρίς να έχουν λάβει απαντήσεις από τις αρχές. Σύμφωνα με τους κατοίκους, αντιδρούν γιατί τα τοποθετημένα δίκτυα δείχνουν πως η ποσότητα νερού που θα αντλείται είναι πολύ μεγαλύτερη από την υποσχεθείσα. Αν και τους είχαν διαβεβαιώσει ότι θα χρησιμοποιηθεί μόνο το 1/3 της ροής και πως θα προσληφθεί ντόπιος για τον έλεγχο, στην πράξη οι υποδομές δεν το επιβεβαιώνουν.
«Μας εμπαίζουν. Το ελάχιστο που πρέπει να γίνει είναι να έρθει το κράτος, να μας ενημερώσει και να βρεθεί μια εναλλακτική λύση, αλλιώς θα συνεχίσουμε τις διαμαρτυρίες», τόνισαν.
Ο ποταμός Σούσιτσα είναι ένας από τους δύο παραποτάμους του Αώου, ο οποίος ανακηρύχθηκε εθνικός δρυμός τον Μάρτιο του 2023. Το έργο προβλέπει την εκτροπή του νερού μέσω αγωγού 17 χλμ. προς τη Χειμάρρα για την κάλυψη των τουριστικών αναγκών.
Οι κάτοικοι, ωστόσο, ανησυχούν ότι οι μεγάλου μεγέθους σωληνώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν για υδροηλεκτρικά φράγματα. Τον Δεκέμβριο, το Διοικητικό Δικαστήριο απέρριψε σχέδια για τέσσερα υδροηλεκτρικά έργα στην περιοχή, μετά από προσφυγή κατοίκων και περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Σχόλια