To SPAK παραπέμπει σε δίκη τον δεύτερο φάκελο του Γκόρου - Κατηγορούμενοι και δύο πρώην διευθυντές

To SPAK παραπέμπει σε δίκη τον δεύτερο φάκελο του Γκόρου -  Κατηγορούμενοι και δύο πρώην διευθυντές

Η Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (SPAK) ολοκλήρωσε την έρευνα και απέστειλε στο δικαστήριο τη δεύτερη δικογραφία κατά του πρώην δημάρχου Χιμάρας, Γιώργου Γκόρου. Ο Γκόρος κατηγορείται ότι το 2016 παραχώρησε παράνομα στον Αχιλλέα Μπολάνο 4.263 τ.μ. γης.

Ο Γιώργος Γκόρος διώκεται για το αδίκημα της «κατάχρησης εξουσίας», το οποίο φέρεται να έχει διαπράξει επανειλημμένα και σε συνεργασία με άλλους. Μαζί του, κατηγορούμενοι είναι και οι Βασίλειος Στράκος και Γεράσιμος Μπάσης, πρώην διευθυντές της Διεύθυνσης Προστασίας και Διαχείρισης Γης του Δήμου Χιμάρας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την ίδια κατηγορία.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο Γκόρος, ως δήμαρχος, ενήργησε κατά παράβαση της νομοθεσίας σχετικά με τη νομιμότητα των τίτλων ιδιοκτησίας γεωργικών εκτάσεων. Συγκεκριμένα, παραβίασε τον Νόμο 9948/2008 και σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις, ζημιώνοντας κατοίκους της περιοχής.

Η υπόθεση ξεκίνησε με καταγγελία του Ηρακλή Λικόκα στο Αστυνομικό Τμήμα Χιμάρας. Ο Λικόκας, που κατείχε τη γη βάσει του Νόμου 7501, δήλωσε ότι κληρονόμησε 22 στρέμματα βοσκοτόπου από τον πατέρα του. Το 2023, το Δικαστήριο Αυλώνας επιβεβαίωσε τη νομική ιδιοκτησία του.

Ο Λικόκας διαπίστωσε πως η γη του είχε μεταβιβαστεί το 2016 στον Αχιλλέα Μπολάνο, ο οποίος απέκτησε τίτλο κυριότητας από τον Δήμο Χιμάρας και τον κατέγραψε στο Κτηματολόγιο Αυλώνας το 2022. Ωστόσο, ο καταγγέλλων υποστήριξε ότι η μεταβίβαση ήταν παράνομη, καθώς η γη του ήταν βοσκότοπος και όχι γεωργική, άρα δεν μπορούσε να παραχωρηθεί με τίτλο ιδιοκτησίας.

Μετά την καταγγελία του Λικόκα, ο Δήμος Χιμάρας απάντησε στις 12 Ιανουαρίου 2023 ότι ο Μπολάνος είχε λάβει το 2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για παραχώρηση των εκτάσεων 4.263 τ.μ. και «Μοσκάτο» 517 τ.μ. Η απόφαση βασίστηκε σε έγγραφα που υπέβαλε ο ίδιος.

Το 2022, ο Λικόκας ζήτησε την προσωρινή δέσμευση της γης στο Κτηματολόγιο Αυλώνας. Οι αρχές διαπίστωσαν ότι ο Μπολάνος είχε ήδη λάβει γεωργική γη με τίτλο ιδιοκτησίας το 1996, γεγονός που τον καθιστούσε μη επιλέξιμο για νέα παραχώρηση.

Ο Μπολάνος, που διετέλεσε και προσωρινός δήμαρχος Χιμάρας μετά την φυλάκιση του Φρέντη Μπελέρη και στενός συνεργάτης του Γκόρου σε διάφορες θέσεις στο δημαρχείο, δήλωσε ότι χρησιμοποίησε τη γη από το 1990, χωρίς αντιρρήσεις από άλλους. Υποστήριξε ότι το 2013 μια κυβερνητική απόφαση νομιμοποίησε την παραχώρηση γης σε χρήστες, οπότε υπέβαλε αίτηση στον Δήμο Χιμάρας και έλαβε επίσημα τον τίτλο ιδιοκτησίας το 2016.

Η υπόθεση βρίσκεται πλέον στη δικαιοσύνη, με την εισαγγελία να ερευνά αν υπήρξε παράνομη μεταβίβαση δημόσιας γης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια