Η είδηση πως το σκήνωμα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κυρού Αναστασίου θα διασχίσει την εθνική οδό Κακαβιά-Τίρανα, γέμισε με ελπίδα εκατοντάδες χιλιάδες Βορειοηπειρώτες, διότι θα τους δινόταν η δυνατότητα να βγουν στους δρόμους να του δώσουν τον τελευταίο ασπασμό, να ράνουν με φύλλα δάφνης το σκήνωμά του, να τον αποχαιρετήσουν και να του ευχηθούν «Καλό ταξίδι στην Βασίλεια των Αγγέλων», διότι, όπως λένε οι ίδιοι, μα και όλοι οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι της χώρας και πιο πέρα, ήταν και θα μείνει ένα Άγγελος, ένας Άγιος.
Η συνοριακή διάβαση της Κακαβιάς από πολύ νωρίς είχε κατακλιστεί από εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς από την Κάτω και Άνω Δρόπολη, τη Ζαγοριά, μα και από άλλα μέρη του βορειοηπειρωτικού και ελλαδικού χώρου. Όλοι τους σιωπηλοί, όλοι τους με λουλούδια ή φύλλα δάφνης στα χέρια. Το σκήνωμα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου έφτασε στην Κακαβιά η ώρα 8.20, όπου κατακλίστηκε από το πλήθος, ποιος να το πρωτοράνει με λουλούδια, ποιος να πλησιάσει και ν' αγγίξει το σκήνωμά του.
Η ίδια σκηνή στη Δερβιτσιάνη όπου όλοι οι κάτοικοι είχαν κατακλείσει τις δυο άκρες της εθνικής οδού . Η πομπή με το σκήνωμα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου σταμάτησε για μερικά λεπτά στην είσοδο της κοινότητας. Τόσο όσο οι Δερβιτσιώτες να γεμίσουν την νεκροφόρα με λουλούδια, τόσο όσο να του πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ γι' αυτά που έκανε γι' αυτήν τη χώρα, τόσο όσο να του ευχηθούν «Καλό ταξίδι και Καλό παράδεισο!».
Δεύτερη στάση στον Μητροπολιτικό Ναό «Η Ανάσταση του Χριστού», στο Αργυρόκαστρο, όπου εκατοντάδες πιστοί από το Αργυρόκαστρο, Δέλβινο, Αγίους Σαράντα, Τεπελένι και Πρεμετή, προσωπικότητες από τα Ιωάννινα, το Καλπάκι, το Πωγώνι, οι μαθητές των σχολείων «Τίμιος Σταυρός» Αργυρόκαστρου «Πνοή Αγάπης» Μεσοποτάμου, Σχολής Μητροπόλεως, με τις χαρακτηριστικές μαθητικές στολές και μ' ένα τριαντάφυλλο στο χέρι, μα και όλοι οι ιερείς της Μητρόπολης, στην πρώτη σειρά, περίμεναν την άφιξη της νεκρικής πομπής από την Κακαβιά.
Στιγμές συγκίνησης, στιγμές στεναγμού και δακρύων, όταν το σκήνωμα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου βγήκε από τη νεκροφόρα για τον Μητροπολιτικό Ναό, συνοδευόμενο από την χορωδία όλων «Χριστός Ανέστη» και στις δυο γλώσσες.
Ακολούθησε το καθιερωμένο τρισάγιο από τον Μητροπολίτη Ιεράς Μητρόπολης, Σεβασμιότατο Δημήτριο, συνοδευόμενος απ' όλους τους ιερείς, το αποχαιρετιστήριο του Σεβασμιότατου, όπου αναγνώστηκε από τον Πρωτοσύγκελο Ιεράς Μητρόπολης, κ. Πορφύριο, και ο επικήδειος από τον διευθυντή της Σχολής «Πνοή Αγάπης, Θοδωρή Κέσκο.
Ακολούθησε το λαϊκό προσκύνημα από τους εκατοντάδες πιστούς και το στερνό αντίο, με τις καμπάνες να χτυπούν πένθιμα και η χορωδία να ψάλει το «Χριστός Ανέστη». Μέσα στα ακατάπαυτα χειροκροτήματα η νεκρική πομπή κατευθύνθηκε προς, τον Καθεδρικό Ναό των Τιράνων, για να συνεχίσουν εκεί οι επόμενες ακολουθίες.
Βαγγέλης Παπαχρήστος
Σχόλια