Η προκλητικότητα της Κυβέρνησης εις βάρος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας αγγίζει πλέον τα όρια της παρανοϊκότητας. Δια στόματος του Υπουργού Τοπικής Αυτοδιοικήσεως σήμερα ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τη διαβούλευση, και προωθεί την πρόταση της σε ότι αφορά στην οριοθέτηση των καινούργιων δήμων, προς έγκριση στο σώμα της Βουλής. Πρόκειται για παράνοια καθώς το δικό του μονόλογο η το πολύ – πολύ τη διαβούλευση στα παρασκήνια με τις εθνικιστικές ανθελληνικές δυνάμεις τη μπερδεύει με τον δημόσιο και ειλικρινή διάλογο που πρέπει να γίνει με τις τοπικές κοινωνίες. Πρόκειται όμως και για εμπαιγμό και αυταρχική αυθαιρεσία.

Εάν είχαν την πρόθεση διαλόγου και αφουγκράσματος των τοπικών κοινωνιών τότε θα είχαν ακούσει ότι όλη η κοινότητα της Χιμάρας και του Λουκόβου δεν θέλουν την ένωση με άλλες περιοχές και τούτο πέραν απ’ τις λογικές μειονοτικών δικαιωμάτων και εθνικού χαρακτήρος.

Είναι και ασυνεπείς διότι εξ αρχής είχαν εξαγγείλει ότι δεν θα θιχτούν κατά την συνένωση τα όρια των υφισταμένων επαρχιών. Αυτό σημαίνει ότι το Βαγκαλάτι ή το Σωπήκι, η Μουζίνα ή το Γαρδικάκι και Τσούκα δεν είναι κομμάτια προς ικανοποίηση των αυθαίρετων σχεδίων του εθνικισμού.

Επιπλέον η Κυβέρνηση δείχνει να είναι και κατά των Ευρωπαϊκών εταίρων καθώς δεν δύναται να υιοθετήσει κεκτημένα της Ευρωπαϊκής πραγματικότητας στην αποδοχή των ιστορικών, εθνικών και θρησκευτικών δεδομένων. Υπερέχει ο αυτόπροσδιορισμός ταυτότητας έναντι των μουχλιασμένων βιβλίων αντιδημοκρατικών καθεστώτων όπως του Ζόγκου και Χότζα. Πρόκειται για ανελεύθερους ανθρώπους που θέλουν να κρατήσουν τους Έλληνες υπό συνθήκες τέτοιες ανελευθερίας.

Υπάρχουν εν τούτοις φωνές ήρεμες εντός του πολιτικού φάσματος που με τον δικό τους τρόπο προσπαθούν να προειδοποιήσουν την Κυβέρνηση Ράμα στην περιπέτεια της. Εμπαιγμός με τους θεσμούς και τους κοινούς κανόνες της λογικής είναι παραβίαση θεμελιακών αρχών για έναν ήρεμο δημόσιο βίο, κοινωνική συνοχή και πρόοδο.

Η ακαμψία αυτή της Κυβέρνησης και η εμμονή για την εφαρμογή πολιτικών που επιβουλεύονται το μέλλον του ελληνισμού θα έχουν απέναντι την ΟΜΟΝΟΙΑ – ΚΕΑΔ. Με δική τους πολιτική ευθύνη το σύνολο της ΕΕΜ τίθεται σε κατάσταση εγρήγορσης. Σε όλα τα χωριά, τις πόλεις και τις κοινότητες των μελών της ΕΕΜ που ζουν στην Ελλάδα ξεκινούν άμεσα μεγάλες συναντήσεις. Τα κείμενα της διαμαρτυρίας μας θα κινηθούν προς πάσα κατεύθυνση.

Πρωτοβουλίες λαμβάνονται άμεσα και προς ενημέρωση διεθνών οργανισμών και κυβερνήσεων ώστε να έρθει στο φως η δολιότητας με την οποία στην Αλβανία, εφαρμόζουν πολιτικές καταπίεσης και αμφισβήτησης της ΕΕΜ. Ο αγώνας μας θα έχει το δικό του ρυθμό και η αντίδραση θα κλιμακώνεται καθημερινά διότι είμαστε πεπεισμένοι στο δίκιο μας.

Οι απανταχού Έλληνες επίσης ας δεχτούν την παραίνεση μας να είναι δίπλα μας στη δοκιμασία αυτή και με ανεξάρτητες πρωτοβουλίες να ενημερώσουν τις κυβερνήσεις τους για την αντιδημοκρατική αυτή καμπή των πραγμάτων στη χώρα. Η ΕΕΜ αγωνιζόμενη για τα δίκαια της για άλλη μια φορά στην ουσία αγωνίζεται για τον ουσιαστικό εκδημοκρατισμό και εξευρωπαϊσμό της πολιτικής ζωής στην Αλβανία.

Αγ. Σαράντα, στις 22 Ιουλίου 2014
Εκ’ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας