Ο Γκόρος βλέπει θετικά την ένωση της Χιμάρας με Κούτσι, Καλλαράτι, Μπολένα, Τερμπάτσι, Βράνισα

Ο Γκόρος βλέπει θετικά την ένωση της Χιμάρας με Κούτσι, Καλλαράτι, Μπολένα, Τερμπάτσι, Βράνισα

Ο Γκόρος οραματίστηκε κ’ απεφάνθη ότι αυτό είναι το συμφέρον της Χιμάρας χωρίς καν να τη ρωτήσει.

Αυτή είναι μια απάντηση ως προς το γιατί ο δήμαρχος είχε πιει το αμίλητο νερό στη μάζεψη που έγινε παρουσία του υπουργού και των υπαλλήλων του, για να μας πείσουν πόσο καταπληκτικά θα ήταν για τους Χιμαραίους αν γινόμασταν ένα με το Κούτσι, το Καλλαράτι, τη Μπολένα, τη Βράνισα και όλα τα άλλα χαμένα αλβανικά μουσουλμανικά χωριά. Δεν είχε τα κότσια να μιλήσει μπροστά σε όλους και να έρθει σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τους παραβρισκόμενους, γιατί πρώτον είναι αγράμματος και αμόρφωτος και δεν ξέρει να απαντάει σε επιχειρήματα με επιχειρήματα, και δεύτερον δεν τον ενδιαφέρει να κάνει διάλογο με τους κατοίκους. Αρκεί που αυτός και η κυβέρνηση οραματίστηκε κ’ απεφάνθη ότι αυτό είναι το συμφέρον της Χιμάρας, όλοι οι υπόλοιποι δεν έχουν κανέναν λόγω να ερωτηθούν γιατί απλούστατα οι κυβερνώντες ξέρουν καλύτερα το καλό μας!

Εμείς δεν πέσαμε από τα σύννεφα με αυτά που εκφράζει ο κύριος δήμαρχος, μάλλον περιμέναμε ακόμα χειρότερα αν κρίνουμε από προηγούμενες δηλώσεις του. Αυτό είναι άλλο ένα μήνυμα προς αυτούς που τον ψήφησαν και τον υποστήριξαν, και τον υποστηρίζουν ακόμα. Να τον κάνετε εικόνισμα να τον προσκυνάτε!

Και αυτό που είπε για το τι «Εμείς τα πάντα τα βλέπουμε ως όφελος, ως οικονομικό όφελος», νομίζω ήταν πλεονασμός. Δεν χρειαζόταν να το αναφέρει γιατί το είχαμε καταλάβει προ πολλού!

Ακολουθεί η συνέντευξη αυτούσια όπως δημοσιεύθηκε στη Mapo.

Διαφορετικά από τι ισχυρίζονται εκπρόσωποι της Ελληνικής Μειονότητας της χώρας σε σχέση με την συγχώνευση της Χιμάρας με τα χωριά της Βράνισας και του Λουκόβου, ο επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης σε αυτή τη μονάδα, ο δήμαρχος, Γιώργος Γκόρος αυτό το βλέπει ως μία θετική λύση.

Ο Επικεφαλής του Δήμου Χιμάρας Γιώργος Γκόρος αξιολογεί θετικά την εκδοχή με τις 47 τοπικές μονάδες της εδαφικής διαίρεσης της νέας μεταρρύθμισης, η οποία καθορίζει τη Χιμάρα ως δήμο μαζί με τη Βράνισα και το Λούκοβο. "Όχι, για μας δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, διότι έτσι η Χιμάρα ξαναεπιστρέφει στα εδάφη που είχε κάποτε. Οπότε, δεν έγινε και τίποτα (σπουδαίο). Εμείς τα πάντα τα βλέπουμε ως όφελος για την κοινότητα, ως οικονομικό όφελος. Δεν ξεκινάμε από τα προσωπικά εθνικά ζητήματα του καθενός."

Σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα μας, απαιτεί το ζήτημα αυτό να μην αντιμετωπιστεί με εθνικιστικούς τόνους, αλλά από την άποψη του οφέλους των πολιτών. Ως εκ τούτου, τονίζει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για τις τοποθετήσεις που έγιναν από την ΟΜΌΝΟΙΑ, μάλλον της προτείνει ακόμα να συλλογιστεί και να αποδεχθεί τη λύση που προτείνει η κυβέρνηση.

Κύριε Γκόρο, η κοινοβουλευτική επιτροπή για την Εδαφική Μεταρρύθμιση έχει ήδη εγκρίνει δύο εκδοχές του σχεδίου, πάνω στα οποία θα γίνει η νέα διαίρεση της χώρας. Ποια είναι η εκτίμησή σας για τη διαδικασία, και, πως αξιολογείται την διαίρεση που προτείνει η κυβέρνηση με 39 και 47 μονάδες;

Εμείς θέλουμε την εκδοχή με τις 47 μονάδες, εκεί όπου η Χιμάρα είναι μια ξεχωριστή μονάδα. Εκεί λοιπόν όπου ορίζεται η Χιμάρα ως δήμος.

Σε αυτή την εκδοχή, η Χιμάρα συγχωνεύεται ως μία ενιαία μονάδα με την Βράνισα και το Λούκοβο. Εσείς συμφωνείτε με τη συγχώνευση αυτή, ή αναζητείτε κάποια άλλη ρύθμιση από αυτή που προτείνεται;

Όχι, για μας δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, διότι έτσι η Χιμάρα ξαναεπιστρέφει στα εδάφη που είχε κάποτε. Οπότε, δεν έγινε και τίποτα (σπουδαίο). Εμείς τα πάντα τα βλέπουμε ως όφελος για την κοινότητα, ως οικονομικό όφελος. Δεν ξεκινάμε από τα προσωπικά εθνικά ζητήματα του καθενός.

Η οργάνωση ΟΜΌΝΟΙΑ, η οποία υπερασπίζεται τα συμφέροντα της μειονότητας, έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με αυτό και απαιτεί ο Δήμος της Χιμάρας να μην ενωθεί με την Βράνισα, αλλά μόνο με το Λούκοβο.

Πρόκειται για μια στιγμιαία τοποθέτηση, η οποία στην πραγματικότητα θα πρέπει να εξεταστεί και από τους ιδίους, γιατί στο κάτω κάτω της γραφής και εκείνοι (οι κάτοικοι που σήμερα ζουν στα χωριά που απαρτίζουν την κοινότητα Βράνισας) Χιμάραιοι είναι.

Οι κάτοικοι της Βράνισας δεν είναι Χιμαραίοι ...

Όχι, Χιμαραίοι είναι, Χιμαραίοι. Ιστορικά έχουν υπάρξει Χιμαραίοι.

Οπότε και είσαστε υπέρ της διαίρεσης που προτείνει η τρίτη εκδοχή, εκείνη με 47 μονάδες;

Η ιδέα εδώ είναι, ότι η στιγμή που θα πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις έχει έρθει. Αν είχε ξεκινήσει το 2002-2003, όταν και ξεκίνησε αυτό το έργο, σήμερα δεν θα είχαμε αυτή τη δραστική απόφαση για τη μείωση του αριθμού των τοπικών μονάδων. Αλλά η χρονική στιγμή απαιτεί ότι οι δήμοι πρέπει να έχουν και αυτοί την οικονομική δυνατότητα για την ανάπτυξη των έργων τους. Χωρίς χρηματοδότηση δεν έχει ανάπτυξη. Αναγκαστικά, με μια τέτοια διαίρεση και η επικράτεια του δήμου αυξάνεται και οι ευκαιρίες είναι μεγαλύτερες, και για τις επενδύσεις, αλλά ακόμη και για να βοηθήσει τους πολίτες.

Με τη συγχώνευση αυτή, γίνεται η Χιμάρα μια αποτελεσματική οικονομική οντότητα, όπως αυτή καθορίζεται στο σύνολο κριτηρίων που ενέκρινε η κοινοβουλευτική επιτροπή για την Εδαφική Μεταρρύθμιση;

Ναι, αυτή η κοινότητα μετατρέπεται σε ισχυρή μονάδα, ακόμα και τουριστική, έτσι όπως έχει τον προορισμό.

Υ.Γ. Δεν θα κάνουμε το σχολιασμό μας προς το παρόν για αυτά που απαριθμεί ο δήμαρχος στις τοποθετήσεις του. Θα του απαντήσουμε όμως εν καιρό σε όλα!

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου