Επιστολή Μπολάνου προς Σαμαρά και Ράμα για την διοικητική διαίρεση

Επιστολή Μπολάνου προς Σαμαρά και Ράμα για την διοικητική διαίρεση

Προς: κ. Αντώνη Κ. Σαμαρά,
Πρωθυπουργό της Ελλάδας
Κοινοποίηση: Αξιότιμον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο
Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών


Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ
Στην Αλβανία κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις για μια καινούργια διοικητική διαίρεση η οποία τυγχάνει και της εγκρίσεως των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και άλλων διεθνών οργανισμών.

Οι τέσσερις απ’ τις πέντε προτάσεις που εξετάζονται απ' την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εδαφικής Μεταρρύθμισης της Αλβανίας, μας ανησυχούν ιδιαίτερα καθότι επιχειρούν να ενώσουν διοικητικά περιοχές όπου διαβιεί η Ελληνική Εθνική Μειονότητα με περιοχές όπου κατοικούν μουσουλμανικοί αλβανικοί πληθυσμοί. Με παρόμοιες μεθοδεύσεις, τα προηγούμενα χρόνια τα αλβανικά καθεστώτα εκμεταλλευόμενα την απουσία σοβαρής Εθνικής πολιτικής από Ελληνικής πλευράς κατάφεραν να επιτύχουν αλλοίωση του πληθυσμού στις πόλεις των Αγίων Σαράντα, Αργυροκάστρου, Δελβίνου, Κορυτσάς κλπ.

Η μόνη αστική περιοχή όπου η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Ελληνικής καταγωγής, είναι η Χιμάρα. Γι’ αυτό το λόγο ο κυρίαρχος στόχος της νέας διοικητικής διαίρεσης της Αλβανίας, είναι η αλλοίωση του πληθυσμού της περιοχής. Αυτό θα συμβεί σε περίπτωση που εφαρμοστεί κάποιο απ’ τα τέσσερα καταστροφικά σενάρια τα οποία αντιτίθενται στο αλβανικό σύνταγμα αλλά και στις διεθνείς συνθήκες. Συγκεκριμένα το Αλβανικό σύνταγμα στο άρθρο 108 παρ. 2 προβλέπει: α. Οι κοινότητες προς συνένωση πρέπει να έχουν κοινά οικονομικά συμφέροντα, ιστορία και παράδοση β. Ο λαός των κοινοτήτων προς συνένωση πρέπει να ερωτηθεί και να εκφράσει την σύμφωνη γνώμη του για τις όποιες αλλαγές.

Η οργάνωση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, θέλοντας να κρατήσει μια εποικοδομητική στάση σε μια μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η χώρα καθώς βοηθά στην πρόοδο, την οικονομική ανάπτυξη και φέρνει πιο κοντά το Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, συντάσσεται με την 5η πρόταση. Η πρόταση αυτή προβλέπει την δημιουργία του δήμου Χιμάρας, ενώνοντας τις τωρινές αυτοδιοικητικές μονάδες του δήμου της Χιμάρας με την κοινότητα του Λουκόβου. Αυτό αποτελεί μια επαρκή λύση, η οποία πληρεί τα απαιτούμενα πρότυπα και τις αρχές και εγγυάται την ανάπτυξη πολιτικών που έχουν ως άξονα τις αρχές του Ευρωπαϊκού Χάρτη για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Αυτές όλες οι μεθοδεύσεις αποκαλύπτουν τις προθέσεις του Αλβανικού κράτους, του οικονομικού και δημοσιογραφικού κατεστημένου απέναντι στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα, ακόμη και την ώρα που με την πλήρη στήριξη της Ελλάδας ετοιμάζεται να λάβει το χρίσμα της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σας επισυνάπτω επιστολή την οποία απέστειλα ως Πρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ. «ΟΜΟΝΟΙΑ» προς τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Edi Rama, με κοινοποίηση προς τον Πρόεδρο του Αλβανικού Κοινοβουλίου κ. Ilir Meta, τον Υπουργό Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. Bled Cuci και τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εδαφικής Μεταρρύθμισης κ. Bashkim Fino. Η συνημμένη επιστολή έχει ομοίως κοινοποιηθεί προς τους πρέσβεις στα Τίρανα της Ελλάδος και των Ηνωμένων Πολιτειών και στα γραφεία στα Τίρανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΑΣΕ

Με εκτίμηση
O Πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ «ΟΜΟΝΟΙΑ»
Βασίλης Μπολάνος

Ακολουθεί η επιστολή που έστειλε ο κ. Μπολάνος σε στελέχη της Αλβανικής Κυβέρνησης και διεθνών οργανισμών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου