Με επιστολή τους, οι κάτοικοι της Επαρχίας ΑΛΥΚΟΥ την οποία απέστειλαν προς το Γενικό Προεδρείο ΟΜΌΝΟΙΑΣ και διαβαστεί το Σάββατο 17/05/2014 , κοινοποίησαν σε όλους την έντονη διαμαρτυρία τους στα σενάρια που θέλουν την συγχωνεύσει και μετονομασία αυτής στο προσεχές μέλλον.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

Προς : Γενικό Προεδρείο ΟΜΌΝΟΙΑΣ
Γενικό Συμβούλιο ΟΜΌΝΟΙΑΣ

Αξιότιμοι κύριοι.!

Αισθανόμαστε την επιτακτική υποχρέωση εδώ στην Επαρχία Αλύκου να επικοινωνήσουμε μαζί Σας για κάτι το οποίο υπονομεύει την ιστορική παρουσία του μαρτυρικού μας τόπου. . Το τελευταίο διάστημα τα σενάρια παραπληροφόρησης είναι πολλά περί συγχωνεύσεις των επαρχιών σ’ όλη τη χώρα με απόφαση των αρμοδίων φορέων.

Το δίκαιο αίτημα των 12 κοινοτήτων που υπάγονται διοικητικά στην Επαρχία Αλύκου είναι : ''Η Επαρχία Αλύκου να παραμείνει ως έχει . Αδιαπραγμάτευτα και αδιαφιλονίκητα.'' Σεβόμαστε τις αλβανικές διοικήσεις αλλά δεν δικαιούνται και ούτε μπορούν να παίρνουν τόσο σημαντικές και ιστορικές αποφάσεις.

Μερικά θέματα δεν πρέπει να αγγίζονται’’ ελαφρά τη καρδία’’, κατά το δοκούν και να απεμπολήσουν το δικαίωμα διατήρησης του ονόματος της. Εμείς, οι κάτοικοι των κοινοτήτων αυτών που ζούμε και εργαζόμαστε εδώ στα πατρώα εδάφη μας καθώς και αυτοί που ζουν και εργάζονται στον ελλαδικό χώρο , έχουμε κάθε δικαίωμα να προβούμε σε έντονη διαμαρτυρία σε Σας και εσείς το ίδιο με τη σειρά σας στις αρμόδιες αλβανικές αρχές , στο μέτρο των δυνατοτήτων που επιτρέπονται.

Την ιστορική κληρονομιά που μας κληροδότησαν οι πρόγονοι μας με ηρωισμό και σθένος,δεν πρέπει να συμφωνήσουμε να αλλοιωθεί το κύριο γνώρισμα της ταυτότητας μας.

Η μετονομασία της Επαρχίας δεν είναι μια απλή απόφαση. Είναι ένα ορόσημο στην μακραίωνη ιστορία της.Είναι το τέλος και η απαξίωση της ένδοξης και ξακουστής ιστορίας μας.

Έχουμε ηθικό χρέος όσο μπορούμε να ισχυροποιήσουμε την ιστορία που παραλάβαμε, έχουμε χρέος να τη διαφυλάξουμε και να την παραδώσουμε στα παιδιά μας, με την ελπίδα να είναι αυτά ικανότερα και να την εμπλουτίσουν με τα δικά τους αγαθουργήματα. Στο πέρασμα των αιώνων έως και σήμερα ο λαός μας διαφύλαξε την πολιτιστική μας ταυτότητα, το όνομα αυτό με θυσίες και αγώνες ενάντια σε κατακτητές και σε δεινά.

Η Επαρχία Αλύκου γνώρισε μεγάλους αγωνιστές του γένους δίνοντας τα φώτα τους σε όλους τους τομείς ξεκινώντας από τα χρόνια της τουρκοκρατίας.

Ποιος μπορεί να σβήσει από τη μνήμη του τον θρυλικό Θωμά Σπύρο από το Καινούριο , στην αυγή του 20ου αιώνα τον καπετάνιο του βούρκου τον Θύμιο Λιώλη από το Τσαούση τον δικό μας Παπαφλέσσα Ανδρέα Ιωαννίδη και Σταύρο Κόκκαλη από το Αλύκο κ.α. Πρωτοπόροι της εποχής τους σηκώνοντας την Αυτονομιακή σημαία το 1914 στο Δέλβινο . Στην πρώτη γραμμή στο σχολικό ζήτημα και στις ανοιχτές συγκρούσεις των εκπαιδευτικών μας το 1933 -35 με του δασκάλους Γρηγόρης Μάσσιος, Ευάγγελος Ζάχος, Σταύρος Ιωαννίδης, Κωνσταντίνος Ιωάννου, Γιάννης Παπαθανάσης κ.α .

Η Ιταλική και Γερμανική κατοχή βρήκε τους αγωνιστές μας στις επάλξεις του αγώνα με ηχηρό παρών.

Κατά την Ενβεριανή Κόκκινη Δικτατορία οι κοινότητες της Επαρχίας μας συγκαταλέγονται στις πιο ένδοξες όπως Αλύκο ,Τσούκα,΄Πλάκα, Καινούριο,Ραχούλα,Φανάρι κ.α.Θυσιάζοντας τη ζωή τους στο βωμό της Ελευθερίας, Δημοκρατίας, δεκάδες φυλακίστηκαν,εξορίστηκαν εκτελέστηκαν πέθαναν στα κελιά των φυλακών των οποίον τα οστά ακόμα δεν αναπαύονται με τις ιστορικές δάφνες που τους αναλογούν.

Ποιος μπορεί να σβήσει από τη μνήμη του το έτος 1982, για τους κατοίκους της Τσούκας ποτέ ,υπέστησαν μεγάλες ταπεινώσεις δεκάδες οικογένειες μετά από την ελευθερία των δικών τους προς την γη της επαγγελίας την Ελλάδα. Μετά τα γεγονότα της 12ης Δεκεμβρίου, ανεκυρήχθει αναμφισβήτητα μαρτυρικό Χωριό το ‘’Αλύκο’’ μένοντας στην ιστορική γνώση και συνείδηση όλων των συμπατριωτών Μας. Αναβιώνοντας οι μνήμες αυτές κάθε χρόνο 12 Δεκεμβρίου ως ημέρα ‘’Μαρτύρων της Δημοκρατίας’ από Αλβανικής και Ελληνικής πλευράς.

Το 1992 , μετά από πολλούς αγώνες η ονομασία της Επαρχίας Αλύκου εδραιωθεί πλέον κηρύσσοντας τις δάφνες του παρελθόντος.

Μετά τους άνωθεν λόγους η πάσα απόπειρα μεταβολής της ονομασίας δίχως επίγνωση του ιστορικού λόγου αυτής , θα ιστορηθεί ως μεγάλη επιπολαιότητα και ως βεβήλωση της ένδοξης ιστορίας Μας.

Σε περίπτωση που ο νόμος προχωρήσει και αγγίξει και εμάς τότε πρέπει με κάθε τρόπο να διασφαλιστεί η ονομασία του ηρωικού και μαρτυρικού ‘’ Δήμου Αλύκου’’.

Μετά τιμής,

Οι υπογραθφέντες κάτοικοι.