Η πανήγυρις του Ναού της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Μεσοποτάμου γίνεται κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου, ημέρα μνήμης της ανακομιδής των λειψάνων του Ιεράρχη από τα Μύρα της Λυκίας.

Δυστυχώς ούτε φέτος κατέστη δυνατόν οι πιστοί να εισέλθουν και να προσκυνήσουν μέσα στον ιστορικό ναό, ο οποίος ανήκει στην δικαιοδοσία του Υπουργείου Πολιτισμού και παραμένει ερμητικά κλειστός.

Παρ΄ όλα αυτά προχθές παραβρέθηκε πλήθος κόσμου στον περιβάλλοντα χώρο του ναού καθώς και έξι ιερείς ορισμένοι από την περιοχή και κάποιοι άλλοι ερχόμενοι από την Θεσσαλονίκη. Και ενώ υπήρχε η πρόθεση να τελέσουν τη Θεία Λειτουργία εκτός του καθολικού της Μονής ήρθε εντολή από την Ιερά Μητρόπολη Αργυροκάστρου να μην προχωρήσουν σε τέτοια κίνηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας.

Τελικά η Θεία Λειτουργία έγινε στο παρεκκλήσι της Επαγγελματικής Σχολής "Απόστολος Παύλος" στο Μεσοπόταμο. Όμως για άλλη μια χρονιά έμεινε στους πιστούς η πικρή γεύση ότι δεν λειτουργήθηκαν στο ιστορικό μοναστήρι έστω και σε αυτή τη συμβολική μέρα, ενώ και η ηγεσία της εκκλησίας δεν κατάβαλε τις προσπάθειες που θα μπορούσε και δικαιούταν για να λειτουργήσει ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στις 20 Μαΐου που πανηγύριζε.

Ρεπορτάζ του Ελεύθερου Λόγου Αργυροκάστρου