Η δίκη για τα λιβάδια της Επαρχίας Αλύκο, παρόν και ο Έλληνας πρόξενος Αργυροκάστρου
Την περασμένη εβδομάδα διεξήχθη στα δικαστήρια των Αγίων Σαράντα η δίκη για τα λιβάδια της επαρχίας Αλύκο. Το θέμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ της επαρχίας Αλύκο και της αλβανικής διεύθυνσης απογραφής της ακίνητης περιουσίας, είναι 280 στρέμματα που βρίσκονται δυτικά και πάνω από την λίμνη του Βουθρωτού στο χωριό Καινούριο τα οποία η επαρχία Αλύκου διεκδικεί καθώς υποστηρίζει οτι έχουν δοθεί παράνομα και με πλαστά έγγραφα σε 6 οικογένειες αλβανικής καταγωγής.

Η πρώην διευθύντρια της διεύθυνσης απογραφής και επιστροφής της ακίνητης περιουσίας στην Αλβανία υποστηρίζει ότι οι τίτλοι ιδιοκτησίας στις αλβανικές οικογένειες έχουν δοθεί βάση γνησίων και νόμιμων εγγράφων λέγοντας ότι ο έπαρχος κ. Καίσης προκάλεσε με την συμπεριφορά του όταν ζήτησε να επιστραφούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας στην επαρχία υποστηρίζοντας ότι είναι περιουσία της ελληνικής μειονότητας.


Αίσθηση προκάλεσε στην αλβανική πλευρά η εκτός πρωτοκόλλου παρουσία του Έλληνα προξένου στο Αργυρόκαστρο κ. Κοτροκόη, ο οποίος παραβρέθηκε στο ακροατήριο παρακολουθώντας την δίκη έχοντας βεβαίως και μεταφραστή. Ο ίδιος δήλωσε ότι παραβρέθηκε στην δίκη ως απλός ακροατής και όχι για να επηρεάσει το δικαστήριο. Θέλησε να παρακολουθήσει από κοντά μια διαδικασία που έχει ενδιαφέρον για την ελληνική μειονότητα και να βεβαιωθεί ότι η δικαιοσύνη λειτουργεί το ίδιο για όλους. Επεσήμανε επίσης το γεγονός ότι η Αλβανία θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίζοντας την ανάγκη εξυγίανσης του δικαστικού συστήματος και του κράτους δικαίου.

Ρεπορτάζ απ' την ομάδα της ραδιοφωνικής εκπομπής
Βόρειος Ήπειρος.gr