Ο επιβλητικός νέος Ναός της Μητρόπολης Αργυροκάστρου
• Η πρώτη λειτουργία, η οποία ουσιαστικά μετατράπηκε σε «θυρανοίξια», τελέστηκε προχθές το απόγευμα στο νέο λαμπρό και περικαλλή μητροπολιτικό Ναό της πόλης του Αργυροκάστρου, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου (ένθετη φωτό).

Παρουσία πλήθους πιστών, κατοίκων της πόλης και της γύρω περιοχής, ο κ. Αναστάσιος συμπαραστατούμενος από το Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημήτριο και τον Επίσκοπο Αμαντίας κ. Ναθαναήλ και με τη συμμετοχή πλειάδας ιερέων, τέλεσε τον παρακλητικό κανόνα της Παναγίας στην εντυπωσιακή Εκκλησία που βαίνει πια προς ολοκλήρωση.
Η συγκεκριμένη τελετή, καθώς ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε εντός του Ναού, μετατράπηκε σε «θυρανοίξια», όπως εύστοχα παρατήρησε κατά την προσφώνησή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Δημήτριος.


Ο Αρχιεπίσκοπος
Σύμφωνα με τον Πρωινό Λόγο, στην αντιφώνησή του ο κ. Αναστάσιος εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί ένα τόσο σπουδαίο έργο για τους ορθόδοξους χριστιανούς της περιοχής βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ολοκλήρωσής του, ύστερα από κόπους και θυσίες πολλών χρόνων και ευχαρίστησε τους πιστούς για τη συμπαράσταση. Συνεχάρη δε το Μητροπολίτη κ. Δημήτριο για την επιμονή και υπομονή που επέδειξε όλη αυτή την περίοδο, καθώς επίσης τα στελέχη της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου για τη συμβολή τους στην άψογη εκτέλεση των εργασιών.

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος απένειμε τα εύσημα στον καταγόμενο από τα Άνω Πεδινά Ζαγορίου, σχεδιαστή του εντυπωσιακού αυτού Ναού, αρχιτέκτονα Θεσσαλονίκης κ. Βασίλη Παππά.

Παραδοσιακά τραγούδια
Η χορωδία του παρακείμενου δημοτικού σχολείου της Μητρόπολης Αργυροκάστρου, μετά το τέλος του παρακλητικού κανόνα, τραγούδησε προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου κ. Αναστασίου διάφορα παραδοσιακά τραγούδια στην ελληνική και αλβανική γλώσσα.

Μοναδικό έργο
Γενική, πάντως, ήταν η εκτίμηση ότι ο συγκεκριμένος Ναός αποτελεί το σημαντικότερο αρχιτεκτόνημα στη σύγχρονη ιστορία του Αργυροκάστρου, που μετά την ολοκλήρωσή του, εσωτερικά και εξωτερικά, θα αποτελέσει πραγματικό στολίδι και σημείο αναφοράς της ευρύτερης περιοχής.

Οι παρουσίες
Στην προχθεσινή τελετή συμμετείχαν ο Γεν. Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Νικ. Κοτροκόης, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής στο αλβανικό κοινοβούλιο Βαγγ. Ντούλες, ο πρ. Βουλευτής Ιωαννίνων Μιχ. Παντούλας, έπαρχος της περιοχής και αντιπροσωπείες ενοριών από τη Χειμάρα, τους Αγίους Σαράντα, την Πρεμετή κ.α.
***
Σήμερα, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος θα χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία που θα πραγματοποιηθεί στο Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χωριό Φοινίκη Δελβίνου.