Οι ύποπτες διαρροές του Nord Stream προκαλούν θρίλερ με πολλές προεκτάσεις

Οι ύποπτες διαρροές του Nord Stream προκαλούν θρίλερ με πολλές προεκτάσεις

Οι χθεσινές διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 φανερώνουν την εργαλειοποίηση της ενέργειας εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία, που εξελίσσεται σε θρίλερ με πολλές προεκτάσεις.

Σίγουρα δεν αποτελούν σύμπτωση οι τρεις διαρροές που έγιναν χθες σε δύο διαφορετικούς αγωγούς σε διάστημα λίγων ωρών, όπως εκτιμούν αναλυτές, και δεν αποκλείεται η πιθανότητα σαμποτάζ, με το εν λόγω σενάριο να έχει τις περισσότερες πιθανότητες, και τους δράστες να παραμένουν άγνωστοι. Η CIA είχε προειδοποιήσει τη Γερμανία πριν από εβδομάδες για πιθανές επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα, ανέφερε χθες Τρίτη το γερμανικό περιοδικό Spiegel, μετά την αναφορά διαρροών φυσικού αερίου στους ρωσικούς αγωγούς.

Το σενάριο του σαμποτάζ ενισχύεται και από τις αναφορές για εκρήξεις κοντά στους αγωγούς, όπου σεισμολόγοι στη Σουηδία έκαναν λόγο για υποβρύχιες εκρήξεις προτού εμφανιστούν οι διαρροές με τις τεράστιες φυσαλίδες. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν εκρήξεις», δήλωσε χθες ο Μπγιορν Λουντ του Εθνικού Κέντρου Σεισμολογίας της Σουηδίας. Ο σουηδικός εθνικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός SVT μετέδωσε χθες ότι οι σεισμολόγοι κατέγραψαν εκρήξεις κοντά στους αγωγούς Nord Stream τις τελευταίες 36 ώρες.

Την «ισχυρότερη δυνατή απάντηση» θα φέρει οποιαδήποτε σκόπιμη κίνηση κατά της ευρωπαϊκής ενέργειας, προανήγγειλε χθες βράδυ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο θρίλερ με τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream, με τη Δανία και τη Σουηδία να μιλούν για σαμποτάζ.

«Είναι σημαντικό να διερευνήσουμε τώρα τα περιστατικά, να έχουμε πλήρη σαφήνεια σχετικά με τα γεγονότα και τους λόγους. Οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής είναι απαράδεκτη και θα οδηγήσει στην ισχυρότερη δυνατή απάντηση», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ρωσία, που μείωσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση για την εισβολή της στην Ουκρανία, τόνισε πως η δολιοφθορά ήταν μια πιθανότητα και ότι οι διαρροές υπονόμευαν την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου.

Σχετικά με τη διαρροή, στη «σκακιέρα» υπάρχουν αρκετοί «παίκτες» που θα επιχειρούσαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί να «τελειώσει» τον αγωγό. Νικήτρια όμως σύμφωνα με το Bloomberg είναι η Ρωσία, που έχει μετατρέψει τον Nord Stream σε όπλο.

Η πρωθυπουργός της Δανίας τόνισε πως δεν είναι σύμπτωση αυτό που έγινε στους αγωγούς. Η Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε χθες με βεβαιότητα ότι η διαρροή στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 κοντά στο νησί Μπόρνχολμ, στη Βαλτική, οφείλεται σε «σκόπιμες ενέργειες», όχι σε «ατύχημα».

Η Πολεμική Αεροπορία της Δανίας τράβηξε φωτογραφίες που δείχνουν τη θάλασσα να «κοχλάζει» από τη διαρροή του αερίου, η οποία γίνεται σε σχετικά μικρό βάθος (οι αγωγοί είναι στα 80-110 μέτρα). Η διάμετρος αυτού του αφρισμένου σημείου είναι περίπου ένα χιλιόμετρο.

Παράλληλα, η Σουηδία έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για «δολιοφθορά» στους αγωγούς, οι οποίοι δεν λειτουργούσαν, όμως ήταν γεμάτοι αέριο.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν είπε χθες ότι οι διαρροές στον αγωγό Nord Stream βρίσκονται υπό διερεύνηση και τόνισε πως οι αρχικές αναφορές δείχνουν ότι μπορεί να ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς.

Πρόσθεσε ότι «οι διαρροές δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ενεργειακή ανθεκτικότητα της Ευρώπης».

Το Κίεβο, πάντως, κατηγόρησε τη Ρωσία για τις διαρροές φυσικού αερίου, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατικές επιθέσεις» που σχεδίασε η Μόσχα.

Χθες Τρίτη, οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας έως και 20%, με τις αγορές να προεξοφλούν ότι το πρόβλημα θα τραβήξει πολύ μακριά στο μέλλον. Οι τιμές εξακολουθούν να είναι κάτω από τις κορυφές του τρέχοντος έτους, αλλά παραμένουν πάνω από 200% υψηλότερες από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2021.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου