Τριάντα χιλιάδες εργαζόμενοι από Σκόπια και Αλβανία θα μεταβούν Σερβία για να καλύψουν κενά εργασίας

Τριάντα χιλιάδες εργαζόμενοι από Σκόπια και Αλβανία θα μεταβούν Σερβία για να καλύψουν κενά εργασίας

30 χιλιάδες εργαζόμενοι από την Αλβανία και τα Σκόπια θα φτάσουν στη Σερβία τον Σεπτέμβριο. Αξιωματούχοι στο Βελιγράδι ανακοινώνουν την είδηση και λένε ότι με πανεπιστημιακά πτυχία αλλά και χωρίς κάποια εκπαίδευση, θα καλύψουν τις κενές θέσεις που έχει η Σερβία στην υγεία, τη γεωργία, τις κατασκευές και το εμπόριο.

Δεν χρειάζονται πρόσθετα έγγραφα, βίζες εργασίας ή ειδικές άδειες.

Σύμφωνα με τις αρχές, αυτό θα γίνει εφικτό με την πρωτοβουλία «Open Balkan».

Ο διευθυντής του Γραφείου Πληροφορικής, Μιχάιλο Γιοβάνοβιτς εξηγεί τις διαδικασίες.

«Θεωρούμε ότι θα υπάρξουν εργαζόμενοι που θα έρθουν με πτυχίο πανεπιστημίου, αλλά και αυτοί που έχουν πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για εργάτες οικοδομών και στον τομέα της γεωργίας. Επίσης, θα πρέπει να υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι για τον τομέα της υγείας, γιατί εδώ οι μισθοί είναι υψηλότεροι».

Προβλέπεται ότι ο πολίτης που θέλει να απασχοληθεί θα πρέπει να εισάγει τα στοιχεία του μέσω της πύλης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Ο μέσος μισθός στη Σερβία είναι 631 ευρώ, ενώ στην Αλβανία είναι 248 ευρώ το μήνα και 360 στα Σκόπια.

Εάν υλοποιηθεί αυτό το έργο που ξεκινά τον Σεπτέμβριο και συνεχιστεί η πρωτοβουλία Open Balkans, αναμένεται άλλο ένα κύμα αποχωρήσεων από την Αλβανία, εκτός από αυτούς που καταφεύγουν στη Δύση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Αλβανία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων άσυλο στην περιοχή για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου