Η Αγία Μαρίνα των Χειμαρριωτών

Η Αγία Μαρίνα των Χειμαρριωτών

Εκτός από την ιστορική εκκλησία των Αγίων Πάντων που έχτισε Άγιος Πατροκοσμάς ο Αιτωλός και ανάμεσα στις αμέτρητες άλλες εκκλησίες και εκκλησάκια σε ολόκληρη τη Βόρεια Ήπειρο που συνέβαλαν στην αέναη προσπάθεια των Χειμαρριωτών για την προστασία της πίστης και της ταυτότητάς τους, υπάρχει στο κέντρο της Χειμάρρας, στα Σπήλια, και η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας. Και σήμερα γιορτάζει!

Μπορεί να είναι μια μικρή εκκλησία, αλλά κάθε χρόνο πάντα καταφέρνει να συγκεντρώνει χιλιάδες Χειμαρριώτες στις μεγάλες γιορτές και με κάποιο τρόπο να μας ξαναενώνει κάτω από την ιερή σκέπη της Αγίας. Είναι οι στιγμές που ανταμώνουμε ξανά και σμίγουμε με συγγενείς και φίλους και χαιρετιόμαστε, αγκαλιαζόμαστε. Ξέρουμε πως θα ξαναβρεθούμε την επόμενη φορά εκεί και αυτήν την ευκαιρία μας τη δίνει η μικρή αυτή εκκλησία.

Ο πατήρ Σωτήριος από την Πάτρα από τα πρώτα χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος έδωσε τη δυνατότητα στους Χειμαρριώτες μετά από δεκαετίες συσκοτισμού να παρακολουθούν Θεία Λειτουργία και να γιορτάζουν, όπως ο υπόλοιπος Ορθόδοξος Ελληνισμός τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Κάθε χρόνο, εκεί στην Αγία Μαρίνα ξέραμε από μικρά παιδιά ότι μόλις θα έφτανε το Σάββατο του Λαζάρου θα ερχόταν, ακούραστος και θα έδινε την ευλογία του στο λαό της Χειμάρρας και στα γύρω χωριά επίσης, κάνοντας όσα περνούσαν από το χέρι του να μεταδώσει τη χριστιανική πίστη και το ορθόδοξο φως όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα. Πάντα θα μας έφερνε και λαμπάδες και μας τις έδινε μετά τα 12 Ευαγγέλια τη Μεγάλη Πέμπτη. Μας έβαζε σε πείσμα για να νηστέψουμε, κήρυττε γεμάτος δύναμη και πυγμή ατελείωτες ώρες για να δυναμώσει την πίστη όχι μόνο των παιδιών, αλλά και των μεγάλων. Όλα αυτά στην Αγία Μαρίνα. Εκεί στην αυλή παίζαμε και με όλους τους ακολούθους του πατήρ Σωτηρίου, ανάμεσά τους και ο Κυριάκος και ο Λουκάς, που πλέον είναι οι δικοί μας ιερείς ο πατήρ Σιλουανός και ο πατήρ Λουκάς και η καμπάνα τώρα πια δεν ηχεί μονάχα το Πάσχα και τα Χριστούγεννα αλλά κάθε Κυριακή. Από εκεί ξεκίνησαν όλα, από την Αγία Μαρίνα. Εκεί που τώρα βρίσκεται και η κυρία Ιωάννα και προσφέρει από τα βάθη της ψυχής της στην ενορία της Χειμάρρας.

Εκεί που δίπλα στην αυλή, στο σπιτάκι, η δασκάλα Στέλλα, η Στέλλα Πάνο, μας έμαθε τα πρώτα ελληνικά γράμματα. Εκεί ήταν το πρώτο μας νηπιαγωγείο. Από εκεί ξεκινήσαμε η γενιά που άνοιξε ξανά το ελληνικό σχολείο «Όμηρος». Όλα αυτά θα ήταν αδύνατα φυσικά χωρίς την ευλογία και τον αγώνα του Αρχιεπισκόπου μας Αναστασίου.

Κάπως έτσι λοιπόν αυτή η εκκλησία έχει δώσει πάρα πολλά και συνεχίζει να το κάνει για να ξαναχτίσει όσα γκρέμισε μια δικτατορία και έχει καταφέρει να ξαναζωντανέψει τη θρησκευτική λατρεία των Χειμαρριωτών που επί χρόνια προσπαθούσαν να προστατέψουν. Να λοιπόν που η Αγία Μαρίνα αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι για τις αναμήσεις των παιδιών της Χειμάρρας και συνεχίζει να χτίζει τη σύγχρονη θρησκευτική ιστορία της πόλης. Σήμερα γιορτάζει και Χρόνια της Πολλά!

φωτογραφίες: Ορθόδοξη Χειμάρρα @FB


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου